Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
crisis gooide roet in het eten bij glastuinbouwgebied Terneuzen:

"Werklozen vreten energie maar geven ons ook energie"

Tholen - In de kas van het Voorlichtings- en Opleidingscentrum (VOC) in Terneuzen hebben ze geduld, heel veel geduld. Tussen de tomatenplanten in de Smitsschorrepolder is het behalen van een zo hoog mogelijke productie niet de doelstelling. Nee, in tegendeel, de eerste prioriteit is het oogsten van kwalitatief geschoold personeel dat is klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Bij het VOC wordt namelijk geprobeerd om langdurig werklozen terug op de rails te krijgen. “Dat vreet soms energie, maar het geeft ons ook energie”, vertelt Denny Snel, de bedrijfsleider van het re-integratieproject.



De rust, die heerst in de loods van het opleidingscentrum, is vrijwel het eerste wat opvalt als men binnentreedt. Een groepje van vijf mannen en vrouwen van diverse pluimage kijken gebiologeerd naar een pallet met cherrytomaten die voorzien dient te gaan worden van hoeklatten en omsnoeringsband. “Ik kom er zo aan hoor, even m’n handen wassen”, roept Denny Snel als hij de loods in komt. Oud-tuinder en collega Rolf de Jong ontfermt zich ondertussen over de groep bij de pallet. “Kijk jongens, zal ik eens laten zien hoe dat we dat doen. Waar zijn de hoeklatten gebleven?”.



Bij het VOC wordt geprobeerd om langdurig werklozen, die zich al geruime tijd in de kaartenbak van uitkeringsinstanties bevinden, terug op de arbeidsmarkt te brengen. Sinds 2008 hebben inmiddels al 160 werklozen dankzij het volgen van een drie maanden durend opleidingsprogramma een baan gevonden. “Daarmee zijn we een van de succesvolste re-integratieprojecten van Nederland”, vertelt Denny trots. Hij leert zelf ook nog iedere dag bij, vertelt hij. “Ik heb zelf geen tuinbouwachtergrond, maar ik heb de afgelopen vijf jaar wel ontzettend veel geleerd op het gebied van de kasgroententeelt. Mijn collega Rolf de Jong heeft vroeger altijd zelf een tuin gehad en heeft mij alle kneepjes van het tuindersvak bijgebracht. Dat is ook een beetje onze kracht. Rolf is de tomatengoeroe en ik bezit de vaardigheden om met de mensen om te gaan.”



Denny Snel was in het verleden werkzaam als begeleider in een sociale werkplaats. Zodoende kwam hij in aanraking met de initiatiefnemers van het VOC. “In 2004 waren er de eerste plannen op tafel voor een nieuw, grootschalig glastuintuinbouwgebied in Terneuzen. Vrijwel meteen ontstonden er toen ook de eerste ideeën om hier meteen een glastuinbouwopleidingscentrum te realiseren zodat werklozen er klaargestoomd konden worden voor het werk in de kassen. Op die manier konden er twee vliegen in een klap gevangen worden. Naast het verminderen van de werkloosheid kregen de tuinders beschikking over kwalitatief, geschoold personeel met kennis van het gewas.”



In 2008 vestigden de eerste tuinders zich op het nieuwe glastuinbouwgebied en was ook het VOC een feit. Daarnaast was er een heus kinderdagverblijf in het opleidingscentrum gerealiseerd voor opvang van het kroost van alle kasarbeiders. “Vorige maand hebben we het kinderdagverblijf helaas moeten sluiten”, vertelt Denny teleurstellend. “Erg jammer, de crisis gooide roet in het eten. Door de economische malaise zijn na de eerste drie bedrijven nog geen nieuwe kassen gebouwd in het gebied hier. Maar wij hebben hier wel op ingespeeld. De ‘studenten’ die bij ons een opleiding volgen, behalen inmiddels ook binnen drie maanden hun heftruckcertificaat en een VCA-diploma. Zo hebben ze buiten alle gespecialiseerde kasgroentekennis ook een stevige basis om in een andere sector aan het werk te kunnen. Buiten dat worden ze aangeleerd om op tijd te komen en brengen we ze alle andere disciplines bij, die van een werknemer verwacht worden. Op deze manier vormen ze een stevig basis om terug de arbeidsmarkt op te gaan.”



“Het is iedere dag weer een totaal verschillende dag als de vorige’, zegt Denny. “Ik kom nu net uit de kas. Er moest nog het een en ander afgemaakt worden. Mijn taak is om de boel te overzien, maar de arbeid is hier minder makkelijk te plannen. De planten groeien ondertussen gewoon door. Ik moest dus wel even bijspringen!” De kas van het VOC is zo’n 6000 vierkante meter groot. Er worden op dit moment cherrytomaten in geteeld, die afgezet worden via telersvereniging VanNature. “Naast cherrytomaten hebben we ook wel wat andere rassen staan. We doen daar wat proeven mee, net als dat we, in ruil voor steenwolmatten, proeven doen voor substraatleverancier Grodan. Tomaat is voor ons wel het meest voor de hand liggende gewas om te telen omdat het de meeste gewashandelingen behoeft. Dieven, draaien, zakken, snoeien, bladsnijden, oogsten en beugelen. We leren de kandidaten alle werkzaamheden.”



De tuinders van het glastuinbouwgebied Terneuzen zijn enthousiast over de aanwezigheid van het VOC. “Als ze iemand nodig hebben, dan bellen ze altijd eerst even naar ons”, vertelt Denny. “De telers komen hier ook regelmatig over de vloer en kijken altijd wel of dat er iets voor hen tussen zit. Laatst was het onze buurman opgevallen dat er altijd iemand op tijd op het werk verscheen en dat deze persoon in zijn pauzes wel eens doorwerkte totdat zijn pad af was. Dat is precies wat een tuinder zoekt, gemotiveerd personeel, en dat kan hij hier in twee tellen vinden door even binnen te kijken. Het is natuurlijk ook erg aantrekkelijk voor een tuinder als hij zich niet meer druk hoeft te maken over het inwerken van zijn personeel. Zo helpen we elkaar.”

Voor meer informatie:
VOC Glastuinbouw
Denny Snel
Smitsschorreweg 9
454 LK Westdorpe
d.snel@dethon.nl (Denny)
rdejong@dethon.nl (Rolf)
www.werkenindekas.nl