Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook in het Zwitserse hoogseizoen worden er veel asperges geïmporteerd

'Aspergetijd!' Onder deze slogan biedt de Zwitserse supermarktketen Migros momenteel groene asperges aan tegen een voordelige prijs. De asperges stammen echter niet uit Zwitserland, waar het momenteel werkelijk aspergeseizoen is, maar zijn geïmporteerd.

Maar waarom houdt Migros een actie met importasperges in een periode waarin er ook binnenlandse asperges op de markt zijn? „De hoeveelheden Zwitserse asperges zijn onvoldoende om de vraag te dekken“, zo zegt Migros-woordvoerder Urs Peter Naef. Het aanbod aan Zwitserse asperges dekt minder dan 1 procent van de jaarlijkse vraag. „We zouden graag meer Zwitserse asperges verkopen, maar we kunnen echter niet aan de benodigde hoeveelheden komen.“

Timo Weber, domeinleider Markt en Politiek bij de vereniging van Zwitserse groenteproducenten VSGP, bevestigt dat de Zwitserse producenten bij lange na niet in staat zijn om de binnenlandse vraag te dekken: „Tijdens het Zwitserse hoofdseizoen maken Zwitserse groene asperges circa 20 tot 30 procent van het marktvolume uit. Over het gehele jaar genomen is het aandeel Zwitserse groene asperges echter slechts 4 tot 5 procent.“

Het teeltgebied is de laatste jaren weliswaar toegenomen, maar de nieuwe gebieden zullen pas in de toekomst asperges opleveren. Weber noemt echter nog een reden waarom er niet meer Zwitserse asperges geteeld worden: „Asperges telen en oogsten is erg arbeidsintensief en er is veel handwerk mee gemoeid. Omdat dit in Zwitserland meer kost, zijn Zwitserse asperges dan ook duurder dan geïmporteerde waren.“
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer