Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egro zit volop in de aspergehandel

Het aspergeseizoen is weer in volle gang. dat is ook te merken bij de Duitse producentengroothandel Egro. Egro krijgt momenteel van twintig aangesloten aspergetelers uit de gebieden Markgräferland en Breisgau asperges aangeleverd. Deze twintig telers bij elkaar telen asperges op een areaal van circa 600 hectare. Dat is bijna één derde deel van het totale aspergeteeltgebied in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De Egro-leden verkopen ook zelf asperges, bijvoorbeeld op hun eigen hof in verkoopkraampjes en aan gastronomen. De Egro-coöperatie is echter een onmisbare buffer en de hele branche maakt dan ook gebruik van haar bestaan. De coöperatie kan in haar twintig koelruimtes namelijk tot wel 1600 ton asperges opslaan, wat de markt in de drukste tijden ontlast. Ook levert zij de groente door aan bijvoorbeeld Zwitserland, waar geen sprake is van een noemenswaardige aspergeteelt .

Egro verhandelt circa één vierde van de Südbadische oogst. Het teeltgebied is hier de afgelopen jaren continue gegroeid. Ooit waren asperges een nicheproduct voor Egro, maar vandaag de dag zorgen ze voor één vierde van hun jaaromzet. Elke Duitser eet gemiddeld 1,5 kilogram asperges per jaar. In 1980 was dat nog maar 360 gram per jaar. Het aandeel geconsumeerde asperges uit inheemse productie is toegenomen van 30 naar 70 procent. Deze ontwikkeling was mogelijk doordat Oost-Europeanen beschikbaar zijn om te helpen bij de oogst. In de oogstperiode van begin april tot eind juni kost het gemiddeld zo'n 2000 arbeidsuren per hectare om asperges te oogsten. Daarom is de asperge ook een dure groentesoort. Aan het begin van het seizoen kostte een kilo asperges van de beste kwaliteit 15 euro. Momenteel ligt deze prijs op negen tot tien euro.
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer