Jarenlang werkte Jos Hendriks voor het Ministerie van Landbouw en later bij een adviesbureau voor de agrarische sector in Wageningen. Sinds 2011 staat hij ingeschreven bij PUM. In 2011 werd hij voor PUM uitgezonden naar een glastuinbouwbedrijf in Georgië om te helpen bij het identificeren van kweekbare groenten, het opleiden van het personeel, het oplossen van grondgerelateerde problemen en het adviseren over bemesting.
Plastic koffiebekertjes
Jos Hendriks: “Door conflicten lijkt het of de tijd in Georgië twintig jaar heeft stilgestaan. Dan wordt elke strohalm (of heetwaterbron in dit geval) beetgepakt. De bron levert een bepaalde hoeveelheid water van ongeveer 95 graden Celsius. Een van de ondernemers had zelf een warmtewisselaar en een verwarmingssysteem ontwikkeld en met wat kennissen uit de buurt in elkaar gelast en aangelegd. De ventilatie van de kas was handbediend. Begin maart was het personeel begonnen met het zelf kweken van komkommer- en tomatenplanten: in plastic koffiebekertjes. Niet echt een optimaal medium voor een stevige plant”.Gericht advies
De expert constateerde al snel dat er een en ander verbeterd kon worden. Zo stond het gewas in een kaslandschap met erg veel grote en keiharde kluiten. Bij de komkommerplant zaten alle bloemetjes er nog aan en bij de tomatenplanten alle dieven. Door het wisselende weer was de temperatuur in de kas verre van optimaal, variërend van 10 graden tot 30 graden Celsius. Het personeel was onbekend met het in de gaten houden en bijsturen van het kasklimaat. Kortom, als tuinbouwdeskundige viel er wel een en ander te adviseren.Duidelijke vooruitgang
Jos Hendriks: “De regio voorziet niet in een tuinbouwopleiding zodat veel door vallen en opstaan moet worden geleerd. Als een praktijkleraar heb ik veel handelingen voorgedaan. Het is gelukt om de planten aan het groeien te krijgen. Bij de tomaten was dit eenvoudiger dan bij de komkommers vanwege een te natte ondergrond. Met behulp van een bestrijdingsmiddel werden de planten van een hardnekkige schimmel afgeholpen. Na ruim een week was er duidelijk vooruitgang te zien. Ook in de houding van de medewerkers. Voor het optimaliseren van het kasklimaat heb ik een offerte laten opmaken door een Nederlands bedrijf.”
Resultaat op de langere termijn
Hij vervolgt: “Nu, een jaar later, zie ik nog meer vooruitgang. Ik ontvang nog met enige regelmaat foto’s en voorzie het bedrijf nog per e-mail van advies. Ze hebben uiteindelijk gekozen voor één teelt: de komkommers. De planten worden in grote potzakken van tien liter met een combinatie van mest, potgrond en zaagsel gekweekt. De verwarming is aangepast en lijkt de koude omstandigheden van soms wel -15 graden Celsius aan te kunnen. Winstgevend zal het bedrijf nog niet zijn, maar mijn bezoek lijkt hen wel in de goede richting te hebben geholpen.”Meer informatie en bron: www.pum.nl