Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van Breugem over Morraine: 'qua zetting niet het makkelijkste ras'

‘Balans is alles in de paprikateelt’

Breugem Products B.V. is een echt familiebedrijf, waar al 25 jaar paprika’s geteeld
worden. Opmerkelijk: Breugem is al 25 jaar onafgebroken klant van De Ruiter. Nu staan de broers Jan en Henk Breugem aan het roer van meer dan 5,2 hectare kasoppervlakte. Sinds dit jaar wordt daar op het grootste deel, 3,5 hectare, Morraine geteeld.

Jan Breugem: ‘We hadden Morraine al gevolgd bij andere telers. Morraine blinkt uit in
uniformiteit en grofheid, het hele jaar door. Juist dat was voor ons de reden om over te stappen en dit ras meteen groot neer te zetten. Naar tevredenheid, want ook gedurende de strenge kou deze winter hield Morraine zich sterk. Ondanks dat de ideale temperaturen door de kou niet altijd gehaald werden, was er geen gewasschade, ook niet bij temperaturen van 15 graden in de nacht en 19 overdag. We hoefden niet te dunnen en er waren ook geen staartjes.’


Doortrekken

Morraine qua zetting is niet het makkelijkste ras, vindt Jan. ‘Maar,’ zo vertelt hij, ‘als je een dag of tien voor de zetting de voornacht verlaagt tot 16 graden, trek je die er wel doorheen. Je moet de bloemen vooraf sterker maken. Deze winter was redelijk zonnig; dat heeft daarbij ook geholpen.’

Gemiddelde van 200 gram

Door de grofheid biedt Morraine productieperspectieven. Jan: ‘Ik verwacht dat we qua productie richting de 40 kilo per vierkante meter gaan. Morraine geeft zware vruchten, gemakkelijk 20 gram per stuk meer dan andere rassen. We zitten nu op vruchten van 200 gram. Dat zal nog oplopen tot 240 gram en in de loop van de teelt dalen naar 180. Zo willen we op een gemiddelde van 200 gram komen.’



Jan ziet het als een groot voordeel dat Morraine zo nodig nog een dag of twee/drie kan blijven hangen. ‘Morraine heeft daardoor minder pieken in de arbeid. Er is altijd een uitloop naar zaterdag om te snijden; het hangt niet op één dag. Dat scheelt toch stress.’

Arbeidsvriendelijk

Morraine hoeft niet gedund te worden en is daarmee een arbeidsvriendelijk ras. Anderzijds moeten de vruchten wel gesneden worden; bij plukken beschadigt de plant of worden de stelen rafelig. Gelukkig laat Morraine zich wel makkelijk snijden, omdat de vruchten mooi geschakeld zijn en de internodiën voldoende ruimte geven. Bij Breugem wordt op één gesnoeid, elke veertien dagen om het pad.


De rem erop

‘Balans is alles in de paprikateelt’, vertelt Jan. ‘We snijden Morraine met de rem er op: wat in veertien dagen is gezet, oogsten we in een tijdsspanne van vier weken. Zo krijgen we geen gat in de productie en snijden we de regelmaat er in. Door het snijden met de rem erop, wordt de vrucht nog zwaarder en gaan alle voedingsstoffen en mineralen richting de vruchten.’ Morraine is volgens Jan vrij van zilvervlekken. Die heeft Jan dan ook nog nooit kunnen ontdekken in zijn teelt en ook niet tijdens rondgangen bij andere telers. Bij aanvang spuit hij wel twee keer Vertimec tegen trips, maar daarna laat hij het bestrijden over aan de biologie.’

Bron: LivingNews, Monsanto
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer