Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Oostenrijkse' groente vaak in het buitenland geteeld

Gerald König, het hoofd van Oostenrijks grootste afzetorganisatie voor groenten en fruit LGV, schat dat zo'n 10% van alle groente die verkocht wordt als groente uit Oostenrijk, in werkelijkheid uit het buitenland stamt. De LGV heeft in het verleden haar eigen groentetelers en mededingers laten controleren door het gerenommeerde Duitse onderzoeksinstituut TÜV Rheinland om zo de precieze herkomst van groenten te verifiëren. Dit gebeurde door middel van een waterisotopenonderzoek, zo schrijft diepresse.com. Als het gaat om zijn eigen groentetelers, kan König wangedrag uitsluiten.

König roept de Agrarmarkt Austria (AMA) op om eveneens water-sotopenonderzoeken te gebruiken voor de opsporing van zwarte schapen. Momenteel kan de AMA de herkomst van groenten uit Oostenrijk niet garanderen. Een onderzoek uitgevoerd door TÜV Rheinland kost circa 300 euro en veel Duitse handelsketens maken al gebruik van waterisotopenonderzoek. Aangezien levensmiddelen bijna altijd water bevatten, kunnen isotopenonderzoeken in combinatie met andere methodes informatie geven over de herkomstplaats van levensmiddelen. Vooral bij zeer waardevolle levensmiddelen kunnen ze helpen om de authenticiteit van de levensmiddelen te bewijzen.
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer