Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We denken na over bouw biovergister"

Hoogerbrugge BV Lepelstraat: perfectie in tomaten!

Rinus van Wezel ging een kijkje nemen bij het tomatenbedrijf van Hoogerbrugge BV aan de Zoekweg 76 in Lepelstraat. "We werden rondgeleid door Piet Hoogerbrugge die samen met zijn zoons Pieter en Erik dit prachtige glastuinbouw bedrijf van 16.5 ha groot bestuurt. Ze zijn destijds vanuit het Westland naar Lepelstraat getrokken vanwege de mogelijkheden in dit gebied. Ze hebben er geen spijt van, want ze hebben het bedrijf uitgebouwd tot een moderne onderneming met de nieuwste technieken. Er wordt veel aandacht besteed aan een milieuvriendelijke teelt en ook duurzaamheid staat hoog op de agenda. In het hoogseizoen, dat overigens circa 9 maanden duurt, zijn er tussen de 80 en 90 mensen werkzaam op dit bedrijf. Voor het merendeel zijn die niet van Nederlandse afkomst.



De tomaten worden via een combinatie van telers afgezet op diverse markten. Het is goed te beseffen dat we hier met een bedrijfstak te maken hebben die voor 100% op eigen kracht moet draaien en niet kan rekenen op steun of subsidies. Dat betekent dat men nooit bij voorbaat kan zeggen hoe de financiële uitkomsten zullen zijn. Een bedrijf van 16.5 ha onder glas is een groot bedrijf maar niet uitzonderlijk groot in deze tijd. We leren van Hoogerbrugge dat de omvang van zo’n bedrijf noodzakelijk is om investeringen rendabel te laten zijn.

Bij Hoogerbrugge zouden ze nog kunnen uitbreiden want dat zou de gedane investeringen alleen maar meer tot zijn recht doen komen. Dat is echter niet zo eenvoudig want regelgeving en dergelijke werpen belemmeringen op. Verder denken ze ook na over het bouwen van een biovergister op het eigen bedrijf om daarmee energie op te wekken voor eigen gebruik. Maar dat zijn voorlopig alleen nog maar gedachten.
Vooralsnog concentreert men zich op het huidige bedrijf om zo goed mogelijk te werken tegen een lage kostprijs en met behoud van een optimale kwaliteit van het eindproduct “De Tomaat”.

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer