
Noud Janssen is trots op het resultaat. De Floriade ziet er dan ook spic en span uit.
Mirk Oppenhuis de Jong was de dagvoorzitter. Hij kondigde de eerste spreker aan: Noud Janssen. Noud heeft in zijn portefeuille bij de LLTB ‘Kennis en Innovatie’. Noud blikte kort terug op de hele weg van plannen, tekeningen, bouw tot uiteindelijk de Floriade zoals die er nu staat. “We zijn uiteindelijk niet in tenten terecht gekomen, maar er staat een prachtige tuinbouwtentoonstelling”, lachte Noud. De Floriade zal het visitekaartje blijven in de vorm van de Green Campus. “Het wordt het Green Park van de toekomst. We zijn dan ook verheugd met het besluit van de HAS in Den Bosch. Zij zullen immers naar Venlo verhuizen. Dat sluit mooi aan bij onze doelstellingen”.
Nico van Ruiten haakte in op het verhaal van zijn voorganger. “Grote zaken beginnen met dromen. En zie hier, het resultaat …”. De Floriade krijgt veel aandacht. Naar verwachting zal 60% van de bezoekers uit het buitenland komen. Nederland zal middels de Floriade de glastuinbouw verder op de kaart zetten. Nederland gaat de buitenlandse concurrentiestrijd aan.
Nico sprak verder over productie van ‘Gezondheid & Welbevinden’. ‘Gezondheid & Welbevinden’ in combinatie met onze kennis en de kunde van tuinbouwverduurzaming moet iets moois op kunnen leveren. Hij deed een oproep om de innovatiekansen te zien en te gebruiken. Dat levert immers nieuwe verdienmogelijkheden op. De overkoepelende tuinbouworganisaties zien dat belang niet alleen. Ook de overheid lijkt daar steeds meer van doordrongen. “Loek Hermans heeft niet voor niets onlangs te kennen gegeven dat er 60 miljoen euro gereserveerd is voor de glastuinbouw”. Dat bedrag zal o.a. besteed worden aan voedingsveiligheid, innovatie, onderzoek van verduurzaming maar ook de vervolgaanpak van STAP zal een steun in de rug krijgen.
Tuinders zoeken mogelijkheden om zich weerbaarder te maken in deze markt en besparen, waar mogelijk, kosten. Nico van Ruiten besloot zijn betoog met de woorden: “Cradle-to-cradle en verduurzaming zijn elementen die blijven terug komen. De consument vraagt er naar. Er liggen kansen. Probeer die te benutten”.

Marcel Bullinga is schrijver van het boek ‘Welcome to the future cloud’
Daarna was het woord aan Marcel Bullinga. Marcel is trendwatcher. Hij ging rap van start met de vraag hoe men zich zelf inschatte: klassiek, modern of extreem. Deze elementen kwamen gedurende zijn gehele presentatie terug. Virtueel gaan we nog veel veranderingen meemaken, verwacht hij. Verder noemt hij lokale productie de luxe van de toekomst. Met andere woorden: de self supporting city is in aantocht. Hij besloot zijn verhaal met een aantal praktijk voorbeelden, van flitspaal, carport tot eetbare daken.

Marcel Bulling had veel interactie met de zaal

De Food Heroes van de toekomst

Nog even lunchen voor het bezoek aan de Floriade kan beginnen
Klik hier voor de fotoreportage