Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
seizoen weer van start

Mechelse Veilingen verwacht productiegroei asperges

Door enerzijds het koude voorjaar en anderzijds de warmte van de afgelopen weken kan het aspergeseizoen volop beginnen. De buitentemperatuur is immers een bepalende factor om de productie van de “koningin van de Vlaamse groenten” op gang te brengen. De echte productiepieken zijn echter pas te verwachten vanaf begin mei, want dan lopen meestal ook de nachttemperaturen op. Een hoge gemiddelde etmaal-temperatuur is immers nodig om de productie te doen pieken. In 2011 werd op de Mechelse Veilingen ruim 1,7 miljoen kilogram asperges aangevoerd. Daarmee zijn de Mechelse Veilingen ruim marktleider in België voor dit product. 75% van de in België verkochte asperges worden via de veiling in Sint-Katelijne-Waver aangevoerd. Het aspergeseizoen loopt nog tot 24 juni.



Spelen met warmte

Het Belgische aspergeseizoen begint jaarlijks officieel op de 3e donderdag van april. Nochtans is het product reeds vanaf de 2e helft van februari te verkrijgen. De telers kunnen de oogst immers vervroegen door enerzijds de teelt onder glas of plastiek tunnels te verwarmen en anderzijds door het afdekken van de aspergebedden met plastic folie. Het plastiek is aan de ene kant zwart en wordt gebruikt om de grond op te warmen. Zodra het te warm wordt, draaien ze de folie langs de witte kant. Deze technieken kunnen de jaarproductie van de aspergeplant niet verhogen, maar zorgen ervoor dat de lokale kwaliteitsasperge vroeger op de markt komt. Bovendien droogt de grond minder snel uit en behouden de asperges hun zuivere witte kleur, wat belangrijk is voor de kwaliteit van de groente. De aanvoer komt echter pas volop op gang tijdens de maand april, waarbij de buitentemperatuur een bepalende factor is. Het huidige goede weer voorspelt voor de volgende weken een mooie aanvoer van vollegrondsasperges. De echte productiepieken zijn echter pas te verwachten vanaf begin mei, want dan lopen meestal ook de nachttemperaturen op. Een hoge gemiddelde etmaal-temperatuur is immers nodig om de productie te doen pieken.

Aanvoer asperges blijft groeien

De aanvoer van asperges op de Mechelse Veilingen verviervoudigde op 10 jaar tijd van een kleine 400 000 kg tot ruim 1,7 miljoen kg. Daarmee zijn de Mechelse Veilingen ruim marktleider in België voor dit product. 75% van de in België verkochte asperges worden via de veiling in Sint-Katelijne-Waver aangevoerd. De kleine aspergeteler in bijberoep verdween van het toneel en werd vervangen door professionele familiebedrijven met oog voor Globalgap-certificatie, verschillende kleinverpakkingsvormen en kwaliteitssorteringen. In Klein-Brabant ging de aspergeteelt achteruit en de Zuiderkempen en Limburg werden de belangrijkste aanvoergebieden. Voor 2012 wordt er een areaaluitbreiding voorzien van circa 10%.

Kwaliteit, sorteringen en verpakking

Sinds 1998 zijn de asperges opgenomen in het Flandria keurmerk. Ondanks de uiterst strenge normen, voldoet 60% van de aangevoerde asperges op de Mechelse Veilingen aan de Flandria-kwaliteit. Dit is te danken aan de permanente inspanningen van de aangesloten telers. Een witte Flandria asperge moet een absolute witte kleur hebben (geen blauwverkleuring), moet voldoende lang zijn, een mooie ongeschonden kop hebben en recht zijn. Bovendien vindt de klant op de verpakking een kleurensysteem terug, die verwijst naar de sortering. De blauwe kleur verwijst naar de dikste sortering, rood naar de dikke sortering, geel naar de gemiddelde sortering en groen naar het normale formaat. Te dunne of te dikke asperges kunnen niet onder het Flandria-label aangevoerd worden.
 
Ook op het vlak van de verpakkingen kende de asperge de afgelopen jaren een enorme evolutie. Iedereen kent de traditionele aspergebussel van 500 gr. Ondertussen wordt bijna 40% van de asperges ook los per kilogram verkocht, wat vooral populair is bij de grootverbruikers en de horeca. Ook de asperges met 500 gr op een schaaltje onder folie verpakt kennen een opmars tot 50 %. Verder krijgt de klant productinformatie mee met op een kleine infobrochure bij deze verpakking met o.a. de GDA-waardes. De traditionele bussel asperges met witte katoendraad wordt nog voor 10% en vooral in de belangrijkste sortering (middel) aangeboden. Sinds vorig jaar kunnen er ook geschilde en luchtdicht verpakte asperges op de veiling worden besteld. Ook de groene asperges blijven winnen aan belang. Tussen 2008 en 2010 steeg de aanvoer met 236%.

Kort seizoen

Het Belgische aspergeseizoen loopt slechts 2 maanden. Officieel eindigt het aspergeseizoen immers op 24 juni, het feest van St-Jan. Dan moet de teler de teelt stopzetten om de plant tijdens de zomermaanden te laten doorgroeien. De wortel moet krachten opdoen om het volgende jaar terug kwaliteitsasperges te kunnen leveren. Deze cyclus herhaalt zich ongeveer om de 6 jaar. Daarna oogst de teler ook asperges na het afsluiten van het seizoen, soms tot september of oktober. De plant wordt daarna immers gerooid om plaats te maken voor nieuwe, jonge planten.

www.mechelseveilingen.be
Publicatiedatum: