Plannen voor grootschalige voedselproductie in China
Tal van disciplines komen samen in het project Ecovallei, van glastuinbouw en open teelt tot bosbouw, bloemen, fruitteelt en de waterhuishouding. Ook de training van toekomstige werknemers is onderdeel van de plannen.
Momenteel wordt 90% van de groenten voor meer dan 20 miljoen consumenten in Beijing op dit moment ’s nachts aangevoerd van buiten de regio. Burgemeester Guo Jinlong wil de komende jaren meer voeding betrekken uit de directe omgeving van de hoofdstad. COFCO speelt hier op in met het project Ecovallei. Het bedrijf wil in de buurt van de miljoenenstad ruim 700 hectare ontwikkelen tot een park waar op duurzame wijze voedsel wordt geproduceerd en verwerkt. In de Ecovallei moet ook huisvesting en recreatie komen voor 60.000 mensen. Het project zal model staan voor de ontwikkeling van soortgelijke parken in de buurt van grote steden in China.
Via Wageningen Beijing office werd Wageningen UR in 2010 benaderd door COFCO en de bestuurders van Beijing om mee te denken over de inrichting van 400 hectare van Ecovallei. Projectleiders Willie van den Broek van Food & Biobased Research en Xiaoyong Zhang van het LEI maakten samen met medewerkers van Alterra, LEI, PRI, Wageningen UR Glastuinbouw, PPO Bollen Bomen en Fruit en AGV, Van Hall Larenstein en het Wageningse kantoor in Beijing een eerste schets voor het park.
Eind februari is het eerste resultaat gepresenteerd in China. Vrijwel gelijktijdig heeft bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR gesprekken gevoerd om tot een brede samenwerking te komen. Het wachten is nu op enkele besluiten, die de Chinese partners moeten nemen om de plannen definitief te kunnen maken. Als dat snel gebeurt, kan nog dit seizoen een begin worden gemaakt met de teelt van groenten.
Bron: Alterra / Wageningen UR