Prijzen voedingsmiddelen gestegen in maart
Ten opzichte van een jaar geleden waren voedingsmiddelen in maart 2012 gemiddeld 1,8% duurder. Deze prijsstijging komt vooral op rekening van olie, boter en margarine (+3,5%), vlees (+3,3%), suiker, zoetwaren en ijs (+3,1%) en melk, kaas en eieren (+3,0%). Alleen groenten en aardappelen (-4,9%) en fruit (-1,2%) waren goedkoper dan een jaar geleden.
Ten opzichte van februari 2012 zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 0,2% gedaald. De grootste prijsdalingen waren te noteren bij de categorieën olie, boter en margarine (-2,2%) en groenten en aardappelen (-0,5%). Fruit was 0,8% duurder in vergelijking met februari 2012.
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) in Nederland was net als in januari en februari 2,9 procent. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone in maart met 0,1 procentpunt naar 2,6%. De inflatie in Nederland blijft daarmee boven de inflatie in de eurozone.
Bron: CBS