Asperge is niet langer seizoensproduct De aanwezigheid van meer dan 260 deelnemers, afkomstig uit 10 landen toont aan hoeveel interesse er is voor het telen van asperges. De productie breidt langzaam uit want sinds 2000 consumeren Europeanen steeds meer asperges, maar de concurrentie blijft sterk.
De nadruk lag tijdens de tweedaagse conferentie op de toekomst van het gewas. Asperges zijn niet langer een typisch seizoensproduct maar kunnen het hele jaar door geconsumeerd worden. 'We hebben een wereldwijde productie waarbij het Noordelijk en Zuidelijk halfrond elkaar aanvullen. In Europa zijn we, dankzij speciale teelttechnieken, in staat om het merendeel van de asperges in de eerste zes maanden van het jaar te produceren.'
De traditie van de Europese aspergecultuur wordt versterkt en ondersteund door de vele erkenningen van de Protected Geographical Indication, verkregen in Italië, Frankrijk en Spanje (Reg.Ce 510/2008).
De oorsprong en het gebied zijn bepalend voor de asperges, die de consumenten kiezen. Meestal wordt er voorkeur gegeven aan lokale asperges.
Tijdens de concurrentie werden de belangrijkste punten voor de ontwikkeling van het product en de markt vastgelegd. Hieronder vallen:
- De productiekosten terugbrengen en de bescherming van het milieu garanderen. Het is waarschijnlijk dat de productie daalt aangezien het moeilijk is om werkkrachten te vinden.
- De genetische verbetering van producten met als doel de meest productieve soorten te vinden die geschikt zijn voor een geautomatiseerde oogst.
Trentini benadrukte: 'De asperge is een product dat de producenten ongetwijfeld financieel tevreden kan stellen. De mogelijkheden zijn enorm. We hopen dat goede marketing en advertenties er voor zullen zorgen dat de sector zal groeien.'