Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Negende Europese Conferentie voor Asperges

Groeivooruitzichten voor asperges

L’AREFLH groepeert 27 groente- en fruitproducerende regio’s uit Europa, die samen meer dan 40% van de EU-productie vertegenwoordigen. Het gaat om de landen Frankrijk, België, Spanje en Italië. Uniek in deze organisatie is de publiek-private samenwerking tussen regionale overheden en sectororganisaties. De vicevoorzitter van het AREFLH, Luciano Trentini, is erg tevreden met het succes van het Asperge symposium 2012. Trentini was voorzitter van dit evenement dat georganiseerd was door Asociafruit en AREFLH. 

Asperge is niet langer seizoensproduct
De aanwezigheid van meer dan 260 deelnemers, afkomstig uit 10 landen toont aan hoeveel interesse er is voor het telen van asperges. De productie breidt langzaam uit want sinds 2000 consumeren Europeanen steeds meer asperges, maar de concurrentie blijft sterk.
 
De nadruk lag tijdens de tweedaagse conferentie op de toekomst van het gewas. Asperges zijn niet langer een typisch seizoensproduct maar kunnen het hele jaar door geconsumeerd worden. 'We hebben een wereldwijde productie waarbij het Noordelijk en Zuidelijk halfrond elkaar aanvullen. In Europa zijn we, dankzij speciale teelttechnieken, in staat om het merendeel van de asperges in de eerste zes maanden van het jaar te produceren.'
 


De traditie van de Europese aspergecultuur wordt versterkt en ondersteund door de vele erkenningen van de Protected Geographical Indication, verkregen in Italië, Frankrijk en Spanje (Reg.Ce 510/2008).

De oorsprong en het gebied zijn bepalend voor de asperges, die de consumenten kiezen. Meestal wordt er voorkeur gegeven aan lokale asperges.
 
Tijdens de concurrentie werden de belangrijkste punten voor de ontwikkeling van het product en de markt vastgelegd. Hieronder vallen:
 
  • De productiekosten terugbrengen en de bescherming van het milieu garanderen. Het is waarschijnlijk dat de productie daalt aangezien het moeilijk is om werkkrachten te vinden.
  • De genetische verbetering van producten met als doel de meest productieve soorten te vinden die geschikt zijn voor een geautomatiseerde oogst.
Trentini benadrukte: 'De asperge is een product dat de producenten ongetwijfeld financieel tevreden kan stellen. De mogelijkheden zijn enorm. We hopen dat goede marketing en advertenties er voor zullen zorgen dat de sector zal groeien.'
 
Voor meer informatie, kijk op: www.areflh.org
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer