Bezoekers konden op een formulier scores tussen 0 – 12 aangeven voor wat betreft het uiterlijk en de smaak van de tomaatjes. In totaal hebben ca. 150 mensen deelgenomen, die in drie groepen kunnen worden verdeeld:
- Deelnemers die tomaten proefden die correct gelabeld waren.
- Deelnemers die tomaten proefden die niet correct gelabeld waren (biologische tomaatjes hadden het label van gangbaar en andersom).
- Deelnemers die tomaten proefden die niet gelabeld waren.
De uitkomst was als volgt:
- Deelnemers konden geen duidelijk verschil aangeven in uiterlijk tussen biologische en reguliere tomaatjes.
- Over het geheel genomen werd de smaak van de biologische tomaat beter gewaardeerd dan die van de gangbare.
- De biologische tomaten (dus ook de niet-correct gelabelde) scoorden qua smaak hoger dan de reguliere tomaten.
- De aanwezigheid van labels is van invloed op de smaakwaardering. Opmerkelijk is dat zodra een tomaatje gelabeld was (correct of incorrect), verschillen werden waargenomen en de echte biologische tomaatjes hoger scoorden.
- In zijn algemeenheid werden meer verschillen opgemerkt in smaak dan in uiterlijk tussen biologische en gangbare tomaatjes.
Bron: Biokennis.nl / WUR