Italië: Stijgende populariteit asperges zorgt voor goede markt
"We hopen dat het nieuwe seizoen een hoop voldoening zal gaan brengen bij de telers. Helaas wordt er door de droogte in het noorden van Italië een iets lagere productie verwacht. Het is noodzakelijk om de watergift voor teelt goed te bekijken. Het is verstandig om op tijd water bij te geven om bodemverdichting te voorkomen."
Volgens de statistieken heeft het jaar 2011 een productierecord afgeleverd. Ook de goede vraag vanuit de consument en de discrete commerciële inzet hebben eraan bijgedragen dat het een gunstig jaar was voor de asperge. In 2011 zijn er van 6300 hectare zo'n 45000 ton asperges geoogst.
"De gemiddelde prijs van de asperges was zo'n 2,75 per kilo. De import nam af, terwijl er een stijging in de export te zien was. Om een beeld te geven: in 2000 werd er nog zo'n 1000 ton asperge geëxporteerd. In 2011 is dit opgelopen naar 3500 ton. De exportprijzen lagen ook een stuk hoger, zo rond de 3 euro, soms oplopend naar meer dan 4 euro."
"De marktprijzen van groene asperges, die zijn geteeld in Noord-Italië, waren relatief stabiel en varieerden tussen de 2 en 3,5 euro, afhankelijk van het aanbod. Hogere prijzen werden bereikt door de producenten van de vroege asperge, geteeld in Napolitaanse kassen, maar ook door de witte asperges die uitsluitend geteeld worden in de regio's van Veneto en Friuli Venezia Giulia".
Italië is Europa's marktleider op het gebied van groene asperges, terwijl de concurrerende landen (Duitsland, Spanje, enz.) zich vooral richten op de productie van witte asperges.
Luciano Trentini: "Vergeleken met andere groenten is de asperge een blijvertje in de niche-markt. We zien dat de asperge zich sterk weet te houden in de markt en steeds meer liefhebbers krijgt. De consumptie steeg met 19.500 ton in 2000; in 2011 was dit 22.500 ton. De tevredenheid onder consumenten en telers heeft geresulteerd in een officiële merknaam voor asperges, die uit bepaalde gebieden komen. Zo zijn er inmiddels de "Groene Asperges van Altedo" uit de regio Emillia-Romagna.
Ook andere regio's speelden in op de herkenning van de gemeenschap. Vanuit de regio Veneto komen onder andere de "Witte Asperges uit Cimadolmo" en de "Witte asperges van Bassano".