Eerste asperges in Nordrhein-Westfalen gestoken
De aspergetelers in Nordrhein-Westfalen oogsten jaarlijks gemiddeld 16.500 ton asperges. Dat is 20% van de totale Duitse aspergeproductie. De grootste teeltgebieden in Nordrhein-Westfalen liggen in de districten Kleef en Viersen.
De asperges worden twee keer per dag gestoken, meestal in de vroege morgen en in de namiddag. Dit gaat zo door tot 24 juni, Sint-Jansdag. Dan begint de periode waarin de kostbare planten ontzien worden, zodat ze kunnen 'herstellen' en het volgende jaar weer voor een succesvolle oogst kunnen zorgen. Daarom zorgt elke dag dat de asperges vroeger de grond uitkomen voor extra geld voor de telers. „Er zijn altijd klanten die de asperges zo vroeg mogelijk willen hebben", zegt een woordvoerder van de vereniging van Duitse asperge- en aardbeientelers. „Daarom maken veel telers in toenemende mate gebruik van kunstmatige hulpmiddelen zoals verwarmde akkers of het gebruik van geowarmte", zo zegt hij. Aan vroege asperges hangt echter ook een prijskaartje. De eerste asperges van het jaar kosten namelijk tussen de 15 en 17 euro per kilogram. De extra kosten die het verwarmen met zich meebrengt, worden immers doorberekend in de aspergeprijs. Pas tijdens het hoogtepunt van de oogst in mei gaat de prijs normaal gesproken weer enkele euro's naar beneden.
Om niet alleen maar aan het begin van het seizoen verse asperges aan te kunnen bieden, maken de telers gebruik van verschillende teeltmethodes. De asperges groeien in het begin in kassen, vervolgens in beschutte plastic buizen op de akkers en als laatste worden er asperges gestoken die onder thermofolie groeien. Men gebruikt doorzichtige folie om het begin van de oogst te sturen of te vervroegen. Zwarte folie voorkomt dat de aspergekoppen paars of groen verkleuren.