Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Primeurverkoop witgeel goud op de REO Veiling

De REO Veiling noteert momenteel de ene primeurverkoop na de andere. Na de verkoop van de eerste komkommers op 13 januari, de eerste tomaten begin februari en de eerste aardbeien vorige week, werden vandaag (woensdag 29 februari) de eerste witte asperges geveild. Het witgele goud ging tegen 11,1€ per kg van de hand. De eerste aanvoer van groene asperges op de REO Veiling wordt eind maart verwacht.



De Belg eet gemiddeld 50 gram asperges per jaar. “Traditioneel draait de consumptie van de delicatesse vanaf Pasen op volle toeren. Weinig mensen weten dat het witgele goud nu al ter beschikking is”, zegt producent Kris Bossuyt uit Oostrozebeke. De aspergeteler leverde vandaag 10 kg of 20 schaaltjes van telkens een halve kg op de REO Veiling af onder het GlobalGAP-kwaliteitslabel. “Het aangevoerde volume is dit jaar opvallend minder in vergelijking met vorige keer. Toen voerde ik 60 schaaltjes of 30 kg aan. Asperges, die in februari reeds verkrijgbaar zijn, werden geteeld onder serreglas of plastieken tunnels en met verwarmingsbuizen in de grond. Wie vandaag de grondverwarming in gang zet, weet dat de asperges over een viertal weken de kop opsteken. Maar je kan moeilijk de exacte oogstdatum voorspellen en op voorhand zeggen hoeveel primeurasperges er precies zullen geoogst worden. De primeuraanvoer van vandaag valt trouwens twee dagen vroeger in vergelijking met vorig jaar.”

De productie van witte asperges uit beschermde teelt duurt tot eind april. Het vollegrondsseizoen neemt vanaf dan over en stopt traditioneel op 24 juni, de dag waarop de patroonheilige Sint-Jan wordt gevierd. “Het oogstseizoen is inderdaad betrekkelijk kort en de teelt in volle grond blijft de belangrijkste productiemethode. Je proeft overigens géén verschil in de smaken van de asperges uit beschermde teelt en in volle grond. Want de volle smaak van de delicatesse heeft in hoofdzaak te maken met haar versheid. De lekkerste asperges zijn de meest verse asperges! De delicatesse wordt daarom bewust aangevoerd op de veilingdag zelf en uiteraard helpt ook de verpakking op een schaaltje met plastiekfolie de dagversheid te bewaren. Als je asperges tegen elkaar wrijft en ze piepen hard, dan zijn ze gegarandeerd echt kraakvers. In een vochtige doek in de koelkast bewaren asperges gemakkelijk nog een tweetal dagen”, merkt Kris Bossuyt op. De producent is optimistisch bij de start van het nieuwe teeltseizoen. “In 2011 viel Pasen behoorlijk laat in het jaar en schoot het vollegrondsseizoen rapper dan normaal uit de startblokken door de lichtrijke en zonnige dagen. De marktvraag versus het aanbod raakte daardoor enigszins uit balans in de periode rond Pasen, het klassieke piekmoment van het seizoen. Het nieuwe teeltseizoen 2012 start in andere omstandigheden en dat verkleint wellicht het risico voor een herhaling van wat vorig jaar gebeurde”, klinkt het. De hoopvolle verwachtingen van de producent werden alvast bevestigd op de primeurverkoop van vandaag. Lieven Lamon uit Oudenaarde plaatste de eerste druk, goed voor een veilingprijs van 11,1€ per kg en dat is flink wat duurder in vergelijking met vorig jaar (7,92€/kg).

Witte asperges groeiden onder de grond en werden uit het licht gehouden. Groene asperges hebben wél de zon gezien. “Vanaf eind januari ging de buitentemperatuur permanent onder het vriespunt gedurende een 17-tal dagen. Deze koudegolf joeg onze stookkosten natuurlijk naar omhoog. Onze energiefactuur werd niet overdreven duur aangezien een aspergeteler in zijn serres geen ruimte verwarmt maar de bodem en als eenmaal de grond de gewenste temperatuur bezit, is die relatief lang vast te houden door de verwarmde bodem af te dekken met plastiek. In de aspergeteelt worden ook nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. De teelt van asperges is inderdaad niet alleen een arbeidsintensief, maar tevens een duurzaam productieproces”, besluit Kris Bossuyt uit Oostrozebeke.

De REO Veiling vermarkte vorig jaar precies 88.696 bussels witte asperges, tegenover 96.320 bussels in 2009 en 53.737 bussels in 2009. Het globale aanvoercijfer van groene asperges ligt heel wat lager: 41.845 bussels in 2011 tegenover 38.865 bussels in 2010 en 26.312 bussels in 2009.

Productinformatie over witte en groene asperges op www.reo.be
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer