Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede afzet van zeegroenten bij restaurants

De jonge teler Jean-Pierre van Wesemael uit Nieuw-Namen zit voor aquacultuur op een unieke locatie op een steenworp afstand van het grote buitendijkse natuurgebied Land van Saeftinghe aan de Westerschelde. Eerst dacht hij aan viskweek, maar het werden zeegroenten. Zijn hoofdgewassen zijn: een hectare zeekraal en een halve hectare zeekool. In 2012 komt daar een proefveldje met lamsoor en zeevenkel bij.

Ook gaat Van Wesemael zilte aardappelen telen. Dat doet hij in overleg met het kweekbedrijf Meijer. In samenwerking met ZLTO en provincie Zeeland legde het kweekbedrijf de afgelopen twee jaar bij Zierikzee proeven aan met aardappelrassen, die het goed doen in zoute kwelgrond. Van Wesemael zal komend seizoen tien van deze rassen op zijn aquabedrijf telen. ‘Voor Meijer is dit een interessant vervolg op de veldproeven en voor mij als ondernemer zie ik goede afzetmogelijkheden voor zilt geteelde aardappelen. De markt vraagt ernaar.’

Leverde hij de afgelopen jaren vooral aan de tussenhandel, nu is Van Wesemael erin geslaagd een aardig netwerk van vaste afnemers op te bouwen. Het zijn vooral de betere restaurants en groentewinkels in een straal van zo’n 30 kilometer, die hun zeegroenten rechtstreeks betrekken van de jonge pionier. Van Wesemael ging ze allemaal zelf af met een doosje zeegroenten onder de arm. ‘Het is belangrijk om goede constante kwaliteit en leveringszekerheid te bieden. Daarmee kan ik concurreren met het aanbod van gesneden zeegroenten.’

Het is net als in de akkerbouw elk jaar weer afwachten hoe de zeegroenten het doen, zowel in de grond als in de markt. Het weer heeft invloed op de groei, ondanks het feit dat Van Wesemael zijn gewassen kan bevloeien uit een dichtbij gelegen zoutwaterbron. De Zeeuwse teler wil in 2012 zijn aquaareaal op de boerderij uitbouwen tot een grote proeftuin met allerlei zilte gewassen. Hij hoopt zijn afzet via proeverijen op het bedrijf te vergroten. ‘Na vier jaar heb ik de teelt wel zo’n beetje onder de knie. Nu wil ik met een paar nieuwe gewassen, de proeftuin en de proeverijen op mijn bedrijf een grote stap vooruit maken.’

bron: www.zlto.nl
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer