Goede afzet van zeegroenten bij restaurants
Ook gaat Van Wesemael zilte aardappelen telen. Dat doet hij in overleg met het kweekbedrijf Meijer. In samenwerking met ZLTO en provincie Zeeland legde het kweekbedrijf de afgelopen twee jaar bij Zierikzee proeven aan met aardappelrassen, die het goed doen in zoute kwelgrond. Van Wesemael zal komend seizoen tien van deze rassen op zijn aquabedrijf telen. ‘Voor Meijer is dit een interessant vervolg op de veldproeven en voor mij als ondernemer zie ik goede afzetmogelijkheden voor zilt geteelde aardappelen. De markt vraagt ernaar.’
Leverde hij de afgelopen jaren vooral aan de tussenhandel, nu is Van Wesemael erin geslaagd een aardig netwerk van vaste afnemers op te bouwen. Het zijn vooral de betere restaurants en groentewinkels in een straal van zo’n 30 kilometer, die hun zeegroenten rechtstreeks betrekken van de jonge pionier. Van Wesemael ging ze allemaal zelf af met een doosje zeegroenten onder de arm. ‘Het is belangrijk om goede constante kwaliteit en leveringszekerheid te bieden. Daarmee kan ik concurreren met het aanbod van gesneden zeegroenten.’
Het is net als in de akkerbouw elk jaar weer afwachten hoe de zeegroenten het doen, zowel in de grond als in de markt. Het weer heeft invloed op de groei, ondanks het feit dat Van Wesemael zijn gewassen kan bevloeien uit een dichtbij gelegen zoutwaterbron. De Zeeuwse teler wil in 2012 zijn aquaareaal op de boerderij uitbouwen tot een grote proeftuin met allerlei zilte gewassen. Hij hoopt zijn afzet via proeverijen op het bedrijf te vergroten. ‘Na vier jaar heb ik de teelt wel zo’n beetje onder de knie. Nu wil ik met een paar nieuwe gewassen, de proeftuin en de proeverijen op mijn bedrijf een grote stap vooruit maken.’
bron: www.zlto.nl