Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"grootschalige slabedrijven en telers met vakmanschap en ambitie"

Landelijke commissie Sla bezoekt slateelt in Zuid-Frankrijk

De landelijke commissie Sla van LTO Groeiservice bezocht van 8 tot en met 11 februari 2012 het gebied ten Zuiden van Avignon in Frankrijk. "Opvallend was de grootschalige slabedrijven en telers met veel vakmanschap en ambitie", zegt Kees Zuidgeest van LTO Groeiservice.


Links: bataviasla
Rechts: Bezoek Bio Garden Biologische groentehandelaar
 
In geheel Zuid-Frankrijk staat 6700 hectare sla. De sla wordt geteeld in plastic boogtunnels, plastic boogkassen en ook enkele glazen kassen. De grotere bedrijven hebben een areaal van 3 tot 5 hectare. Enkele bedrijven hebben moderne boogkassen met verwarming. Het geteelde slatype is vooral groene Batavia sla (40%), maar daarnaast ook groene en rode eikenbladsla (35%) en botersla (15%). Enkele telers hebben ook Lollo Bionda en Lolla Rossa (4%). Een nieuwe rode bindsla met de naam Rougette de Montpellier zag er mooi uit en biedt mogelijk nieuwe afzet kansen.


Links: Verwarming gestookt op dieselolie
Rechts: Modern slabedrijf van J. Eymeric

Klimaat

In het bezochte gebied is de zonkracht in februari opvallend. Deze warmt de kassen overdag flink op. Tijdens de studiereis waren de nachten erg koud met min 6 graden en overdag rond het vriespunt met veel wind. Gedeeltelijk is het areaal verwarmd met kachels die op rode dieselolie branden. In koude kassen wordt het gewas in de kas afgedekt met vliesdoek. De jonge sla kan wel veel koude hebben, maar volwassen sla kan schade oplopen. Als de sla bevroren is, wordt overdag in de kas gelucht, zodat de temperatuur niet te snel oploopt, want dit geeft schade. Het slatype Lolla Rossa kan het beste tegen de koude.


Links: De sla wordt staand geoogst
Rechts: De sla is onverpakt, de slakrat krijgt wel een afdekfolie

Teelttechniek

De sla wordt geplant in zwart folie dat de grond bedekt. Dit geeft meer warmte bij de wortels en onkruid wordt hiermee onderdrukt. De perspot heeft een maat van 4 cm en er staan ongeveer 14 planten per vierkante meter. De oogstperiode ligt van november tot en met april. Elke oogstperiode heeft zijn eigen ras. In de veredeling zijn vorst-resistentie en houdbaarheid belangrijke eigenschappen. Het vele licht en de koude nachten zorgen ervoor dat de rode sla erg goed op kleur komt. Opvallend was ook dat de gehele kas vol geplant werd met sla, loop- of oogstpaden zijn niet aanwezig.


Links: Lolla Rosa
Rechts: Oogstbare sla wordt afgedekt en vorstvrij gehouden

Tijdens de reis is ook een bedrijf met fijne krulandijvie bezocht. Dit bedrijf had 4 hectare verwarmde boogkassen. Alle kroppen werden met de hand een week voor de oogst dicht gestiekt, zodat het hart van de krop mooi geel wordt. In de zomermaanden worden in het gebied vooral meloenen (9000 hectare) en courgettes (1500 hectare) geteeld.


Links: Rougette de Montpellier rode bindsla
Rechts: Krulandijvie wordt met elastiekje dichtgebonden voor geel hart

Afzet

In het gebied werken de meeste bedrijven individueel in de afzet. Tijdens de studiereis werd de handelaar en teler Les Jardins de L’Hesperie bezocht. Dit bedrijf teelt zelf veel sla en verkoopt ook voor andere telers de sla. Ook werd geïmporteerd vanuit Murcia (Spanje). De sla werd verhandeld naar Duitsland, Benelux en Scandinavië. Gezien het volume en de kwaliteit, die de telers in dit gebied kunnen leveren, is dit een duidelijk concurrent in de wintermaanden voor de Nederlandse glasslatelers. Wel moet gezegd worden dat de bedrijven weinig innovatief zijn. Dit blijkt vooral uit de oogstmethode. Alle sla wordt staand geoogst en dit geeft een lage oogstprestatie.


Links: Vers supermarkt Grand Frais
Rechts: Groepsfoto studiereis Sla 2012 in Zuid-Frankrijk

Tijdens de reis werd ook een biologische slateler bezocht. Dit segment is stabiel in areaal. Ook werd tijdens de reis de nieuwe AGF-supermarkt keten Grand Frais bezocht. Deze winkelketen blinkt uit in versheid en kwaliteit. De prijzen liggen hoger dan in de normale supermarkt, maar de consument kan wel rekenen op een super kwaliteit en een groot assortiment. De sla werd in deze winkel vochtig gehouden met een nevelinstallatie, zodat de sla niet uitdroogt.

De reis, die mede was georganiseerd door Enza Zaden, was erg leerzaam en gaf ook binnen de deelnemers van de groep, goede mogelijkheden om de contacten te verstevigen.

Bron: Kees Zuidgeest, LTO Groeiservice
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer