Local for local' is een veelbesproken trend. Maar dat het niet bij praten blijft, bewijst het project van vijf paprikatelers op het Zuid-Duitse eiland Reichenau, gelegen in de Bodensee. Gezamenlijk realiseerde het vijftal een nieuwbouwproject van 11 ha naar Nederlandse maatstaven. Gezien de omvang en de 'Nederlandse' benadering verdient het paprikaproject van de vijf Duitse telers de omschrijving uniek. Matthias Keller, een van de vijf telers, woordvoerder en tevens voorzitter van telersvereniging Reichenau spreekt van logische keuzes. "We hebben gekozen voor Priva, omdat het bedrijf wereldwijd marktleider is op gebied van klimaatcomputers. De aanwezige kennis en kunde is essentieel voor de realisatie van onze plannen", aldus Keller, die ook zeer tevreden is over de samenwerking en kennisbundeling van Priva en het uitvoerende installatiebedrijf Cogas Zuid.
De telers uit Reichenau opteren volledig voor de Hollandse school. Zo zijn de kas, de verwarming en een groot gedeelte van de projectbegeleiding gerealiseerd door Nederlandse bedrijven. "Sowieso is in Nederland de kennis van het telen van paprika's van een zeer hoog niveau", verduidelijkt Keller.
Modern complex
Charles Dings van Cogas Zuid stelt dat met name de nieuwe Priva Connext procescomputer helemaal past in dit nieuwbouwproject in Duitsland. "Het moest duidelijk een ultramodern complex worden, want de elektro- en klimaattechnische installatie bestaat verder uit een: Priva NutriJet mesttofdoseerunit, een CO2-meter Digi Fans (digitale ventilatoren), Priva Root Optimizers op de vijf verschillende deelsegmenten van het complex, een Planttemperatuurcamera en twee Priva Vialux HD/UV waterontsmetters."
Het project beschikt over één WKK en twee ketels. Er wordt gestookt op gas, waar stoken op hout of kolen nog steeds standaard is in Duitsland.
Werelderfgoed
De vijf telers (Clemens Blum, Thomas Werle, Tobias Jorg, Matthias Rückert en de reeds genoemde Matthias Keller) zijn afkomstig van het eiland Reichenau, gelegen in het Bodenmeer. Het eiland staat bekend om de hoge kwaliteit van groenteteelt en beschikt over een eigen veiling: Reichenau Gemüse EG. De veiling concludeerde enkele jaren geleden dat uitbreiding van het productiegebied wenselijk was. Sinds 2000 staat het eiland echter op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat maakte groei van de tuinbouw onmogelijk. Een passend alternatief werd gevonden op het vaste land. Het paprikaproject is gebouwd in Beuren an der Aach, vlakbij het stadje Singen. De vijf telers verkassen nu naar de nieuwe locatie in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg, vlakbij de grens met Zwitserland.
Supermarktketen
De wens van Reichenau Gemüse om de groenteproductie te vergroten, is nadrukkelijk aangezwengeld door een van de grootste Duitse supermarktorganisaties EDEKA. "Local for local is echt een trend aan het worden in Duitsland", ervaart ook Dings. "Het zuiden van het land loopt daarbij voorop. Duitse retailers willen in toenemende mate Duitse groente en fruit in het schap."
De supermarktketen legde de wens voor een eigen paprikabedrijf neer bij Reichenau en de veiling benaderde op haar beurt de ongeveer vijfhonderd telers op het eiland. Het genoemde vijftal werd uiteindelijk partner van het ambitieuze project. Samen gaan zij het nieuwe bedrijf 'Reichenauer Gärtnersiedlung' runnen. De zeggenschap is voor allen gelijk; beslissingen worden gezamenlijk genomen. "Een unieke kans voor ons als telers", zegt Matthias Keller. "Op Reichenau kent iedereen elkaar. Dus die samenwerking komt zeker goed."
Oogst verkocht
Op het 11 ha grote bedrijf worden paprika's geteeld in de kleuren rood, groen, geel en oranje. Iedere tuinder heeft een areaal van ongeveer 2,2 ha ter beschikking. De afzet loopt via Reichenau Gemüse, maar uiteraard speelt de retailer hierin een cruciale en lucratieve rol. Naar verluidt zijn al in 2010 alle paprika's van de oogst van 2012 door de supermarkt opgekocht. Local for local is een veelbesproken trend, maar het blijft allang niet meer bij praten alleen!
Bron: Priva