Tholen - In september 2006 begonnen Wim Bouden en Isabelle Piesschaert met het telen van kiemgroenten. "We waren er beiden klaar voor om een eigen bedrijf te runnen", vertelt Wim. "Het leek ons een evidente en plezante stap om een relatief onbekend product te gaan produceren en vermarkten. Bovendien sloot het aan bij mijn ingenieursstudies, waar ik me specialiseerde in graantechnologie." 
"Vanaf het begin legden we de focus op kwaliteit", vervolgt de teler. "Kiemgroenten zijn een delicaat product en versheid staat op nummer één." Het bedrijf Kiem-X groeide gestaag. "Het startte vrij moeilijk. We moesten ons in de markt wringen, maar na twee jaar verliep het al beter. We hebben ondertussen al twee maal bijgebouwd en één keer verhuisd en werken nu met zes personeelsleden." Wim geeft aan dat er in België enkele aanbieders zijn van kiemgroenten. "Ook wordt er uit Nederland geïmporteerd. Ik denk dat wij één van de groteren in dit land zijn." Kiem-X biedt zo'n 11 soorten kiemgroenten, de klassiekers. De producten worden afgezet via de REO-Veiling en Mechelse Veilingen. Belangrijkste afnemers zijn groothandelaren en supermarkten.

De kiemgroentensector heeft vorig jaar tijdens de EHEC-crisis een flinke dreun gehad. "Ook wij hebben dit zeker gevoeld", beaamt de ondernemer. "We waren net verhuisd naar onze nieuwbouw en hadden dus goed geïnvesteerd. "De timing kon dus niet slechter. Toch denk ik dat Nederland en Duitsland het meest hebben geleden. In de zomer daalde onze verkoop met 50% maar in Duitsland en Nederland was dat naar mijn idee een stuk meer. Landsgrenzen zijn zeer belangrijk bij zo’n calamiteit. In het najaar is onze afzet kalmpjes hersteld."

Wim benadrukt dat voedselveiligheid en gezondheid belangrijke pijlers zijn bij Kiem-X. "Bij ons worden alle zaden ontsmet. We werken op kwaliteit, versheid en veiligheid en daarbij is ontsmetten een extra stap. Dit is ook verplicht in o.a. de VS", vertelt de eigenaar. "Ik verwacht dat binnenkort deze regel op Europees niveau geldt. Voor de EHEC-uitbraak ontsmetten we de zaden niet allemaal, maar nu wel. Ook telen we enkel met koud putwater. Dit is bevorderlijk voor de microbiële hygiëne." Binnen enkele weken zal Wim ook een (voorlopig beperkt) gamma bio-kiemgroenten gaan produceren. "Deze zaden zullen niet worden ontsmet. Dat is namelijk verboden."
Het nieuwe jaar ziet Wim positief tegemoet. "We zitten weer op het niveau van voor de EHEC en de productie zit zichtbaar in de lift. Daarnaast verwacht ik de komende jaren een stijgende vraag naar kiemgroenten. Deze producten passen in een gezond voedingspatroon en ik geloof dat het vanaf nu alleen nog maar beter kan gaan."
Voor meer informatie:
Wim Bouden
Kiem - X
Peperhol 6
9850 Nevele - België
M: +32 -472 70 3954
F: +32 -9 336 23 25
[email protected]