Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Radicchio belangrijke sfeermaker in gemaksgerechten

Italië kiest voor kwaliteitsrassen in radicchio

Radicchio is de meest geschikte groente die de decoratieve paars-rode kleur kan toevoegen aan slamixen en gemak gerechten. De combinatie van een dieprode kleur en lange houdbaarheid maakt hem uniek. Volgens veredelaar Bejo Zaden kiezen grote exporteurs uit Italië steeds nadrukkelijker voor hybride rassen.

Italië is het radicchioland bij uitstek. De Italianen leveren grote volumes radicchio in heel Europa. De grote exporteurs kiezen steeds nadrukkelijker voor de kwaliteitsrassen van Bejo, mede onder druk van de verkoopkanalen. Die eisen een consistente kwaliteit, vooral ook wat kleur betreft. Niet-hybride rassen kunnen die consistente kwaliteit niet bieden; althans: niet jaarrond. De radicchio wordt bijvoorbeeld lichter van kleur naarmate hij wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en veel daglicht.

De radicchiorassen van Bejo Zaden zijn in de hybride rassen marktleider in Italië. “Het streven van de sector is om zo efficiënt mogelijk te telen en verwerken”, vertelt Leonardo Bassi, directeur van Bejo Italië. “Onze rassen dragen daar in zeer belangrijke mate aan bij: de consistentie in kwaliteit betekent dat je de hele oogst in een keer van het land kunt halen, dat je niet tot nauwelijks hoeft te sorteren en dat je dus ook een hoog rendement haalt. Dat zijn stuk voor stuk factoren die de hybride bij uitstek geschikt maken voor de export; als ‘sfeermaker’ voor een groeiende groep Noord-Europese gemak gerechten. Tijdens de Fruit Logistica in Berlijn vertellen wij er graag meer over.”

Bejo’s rassen worden jaarrond geteeld: in de zomer in centraal Italië op circa 800 meter hoogte boven zeeniveau. In het voor- en najaar in het noorden en midden van Italië - aan de westkust en oostkust - en in de wintermaanden in het zuiden van Italië.

Waar radicchio in de meeste landen wordt gebruikt als ingrediënt, omwille van zijn kleur, eet de Italiaan deze groente zoals de Noord-Europeaan zijn sla eet: rauw en bij voorkeur gegarneerd met een olie. Ter illustratie: Italië teelt 10.000 hectare radicchio. Een groot deel daarvan is voor eigen consumptie, de rest wordt geëxporteerd naar overige Europese landen.

Bezoek tijdens de Fruit Logistica stand B-13 in hal 1.2 waar Bejo specialisten graag met u in gesprek gaan over onze innovatieve rassen voor gemak groenten.

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer