Productie Polen
In de periode 2008 – 2011 schommelde de groenteproductie in Polen tussen 4,25 en 4,8 miljard kilo. De grootste teelten zijn witte kool, peen, ui, bieten, tomaten en bloemkool. De productie van champignons in Polen steeg van 130 miljoen kilo in 2003 naar 250 miljoen kilo in 2010. De belangrijkste fruitteelt in Polen is appel, gevolgd door zacht fruit en aardbei. De afgelopen vier jaar varieerde de Poolse appeloogst van 1,9 tot 2,8 miljard kilo. Polen is een belangrijke producent van zacht fruit, niet alleen voor de versmarkt maar ook voor industriële verwerking.Polen netto groentenexporteur
Polen exporteert meer groente dan het importeert, maar het exportoverschot daalt wel. De export daalde van 603 miljoen kilo in 2005 naar 583 miljoen kilo in 2010. De invoer steeg in die zelfde periode van 199 miljoen kilo naar 438 miljoen kilo. Het overschot deelde dus van ruim 400 naar minder dan 150 miljoen kilo. De Poolse groente-export bestaat vooral uit champignon, ui, tomaat, verschillende soorten kool en peen. De belangrijkste importgroenten zijn voor een deel dezelfde producten: tomaat, ui, wortelen, paprika, komkommer en kool. De belangrijkste bestemmingen voor de Poolse groente-export zijn Rusland, Oekraïne, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Belangrijke exportmarkten voor Poolse champignons zijn verder nog Frankrijk en Zweden.Tsjechië netto-importeur
Tsjechië is netto-importeur van zowel groente als fruit. De groente-export is wel gestegen, van 45 miljoen kilo in 2005 naar 77 miljoen kilo in 2010. Maar ook de import is toegenomen, van 365 naar 460 miljoen kg. Zowel bij de import als de export is tomaat de belangrijkste groente. Andere belangrijke importgroenten zijn: komkommer, ui, paprika, wortelen en kool. De groente-import komt vooral uit Nederland, Duitsland, Spanje en Polen.Bron: Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl