Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabarberoogst lijdt onder milde winter

Telers van de beroemde rabarber uit Yorkshire staat een crisis te wachten dankzij de milde winter. De productie wordt belemmerd door de uitblijvende vorst die nodig is om de wortels te vitaliseren en de gezonde groei van de planten te garanderen wanneer ze straks binnen worden geplaatst zonder natuurlijk zonlicht. 

In 2010 ontvingen verschillende soorten rabarber uit Yorkshire een beschermde merknaam van de EU. Janet Oldroyd-Hulme, van E Oldroyd & Son, vertelt dat er niks anders op zit dan de verwarming in de schuren straks een graadje hoger te zetten zodat de extra warmte er voor zorgt dat de gewassen goed kunnen groeien. Normaal gesproken vriest het snel en veel in de omgeving van de 'rabarber driehoek'. De heldere dagen en koude nachten garanderen regelmatige vorst aan de grond in ochtenden. 

De gewassen hebben de vrieskou nodig om energie op te slaan in hun wortels. Als dat niet gebeurt, dan worden ze na twee jaar opeens gedwongen om rijp te worden. Buitenlandse rivalen hebben een makkelijke oplossing voor het probleem waarbij ze zuur in wortels van de rabarber spuiten. Volgens Oldroyd-Hulme zijn de telers in Yorkshire echter vastbesloten om aan de traditionele methoden vast te houden omdat dit juist zo typerend is voor Yorkshire. 'In Nederland spuiten ze zuur in de wortels om hetzelfde effect te krijgen zonder vorst,' zo vertelt ze. 'Maar hierdoor wordt de rabarber bleker en heeft het minder smaak.' We hebben er zes jaar voor gevochten om een beschermde merknaam te ontvangen. Dus nu willen we datgene wat ons beroemd en exclusief maakt, niet verliezen. 

De gevolgen, die de klimaatverandering op de rabarberteelt in Yorkshire hebben, zorgen er voor dat er meer ruimte op de markt komt voor hun Nederlandse en Duitse concurrenten. Tot nu toe doorstaan de telers de crisis, maar op het jaarlijkse rabarberfestival in Wakefield van 24-26 februari moet er een goed gewas worden getoond en aangeboden en dat brengt druk met zich mee.
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer