Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Water maakt pepers heter

Een onderzoeksteam, dat onderzoek deed naar Boliviaanse chilipepers, heeft ontdekt dat de meest scherpe pepers vaak slecht groeien in gebieden waar weinig water is. Een hap van een hete chilipeper zorgt er dan misschien voor dat je meteen een glas water achterover slaat, maar diezelfde scherpe smaak zorgt er voor dat de peper volkomen uitdroogt bij een tekort aan water, zo toont het nieuwe onderzoek aan. Volgens de onderzoekers komt dit doordat deze hete pepers minder zaadjes aanmaken en daardoor ook minder nakomelingen produceren, waardoor de matig hete chilipepers grotere overlevingskansen hebben in drogere klimaten.

'Er is sprake van een wisselwerking. De hete planten mogen hun watervoorraden weliswaar niet zo goed gebruiken als de minder hete varianten, maar zij hebben wel het voordeel in nattere klimaten,' zo vertelt onderzoeker David Haak van de Indiana University. 'De matig hete chilipepers zijn minder goed in staat om schimmelziekten af te weren.' Haak en de andere onderzoekers teelden wilde chilipepers in een laboratorium om zo de effecten van verschillende klimaatomstandigheden te onderzoeken. Dit onderzoek volgde op vijf monsterreizen naar Bolivia tussen 2002 en 2009 waarin de heetheid van verschillende chilipepers in verschillende klimaten werd onderzocht. 

Hete pepers

In 2008 ontdekten de onderzoekers dat de heetheid van wilde pepers - die wordt bepaald door de hoeveelheid hete chemicaliën in de pepers die capsaïne heten - varieert afhankelijk van de locatie waar ze groeien. De pepers, die zij onderzochten, waren afkomstig uit verschillende klimaten in Zuidoost Bolivia. Zo kwamen zij er achter dat de matige hete pepers in grote hoeveelheden aanwezig waren in gebieden waar water schaars was. Elk klimaat heeft zijn eigen bedreigingen voor de planten: in de natte gebieden moeten de planten vechten tegen de schimmelziekten die meer voorkomen in natte gebieden, terwijl ze in de droge gebieden juist moeten vechten voor het benodigde vocht om in leven te blijven. De capsaïcines in de chilipepers werken als anti-schimmel bestandsdelen; ze doden de schimmelziekten die normaal gesproken op de pepers zouden groeien en zorgen ervoor dat de ratten de vruchten niet opeten.
'In de nattere regio in het zuidwesten hebben we gemerkt dat er een stijging was in de pathogene schimmels en dat er een stijging was in hete pepers in deze gebieden en dat deze pepers ook steeds heter werden,' zo vertelde Haak. Maar hoe kan het dan dat de matig hete pepers nog steeds bestaan wanneer de hete pepers een duidelijk voordeel hebben wanneer het aankomt op pathogene schimmels?
 
Gatenplanten

Om daar achter te komen bestudeerde de onderzoekers de wilde planten, zo wel de hete als de matig hete pepers, in het laboratorium. Gedurende hun vruchtdragende periode kregen de planten geen water toegediend (dit gebeurt normaal gesproken tijdens het droge seizoen). De onderzoekers kwamen erachter dat de capsaïcines tijdens uitdroging erg waardevol zijn voor de planten: de scherpe planten produceren de helft minder zaden wanneer zij geen water krijgen, maar op de matig hete planten heeft dit geen effect. 
 
De onderzoekers keken vervolgens naar de huidmondjes van de planten. Zij zagen dat de hete planten veel meer van deze huidmondjes hadden (de dichtheid lag 40% hoger) dan de matig hete planten.

Dit zou een goede reden kunnen zijn voor het vochtverlies. 'Net als bij tomaten en andere gerelateerde planten, zijn chilipepers niet goed in staat om het openen en sluiten van deze poriën te reguleren. Dus als ze meer van deze huidmondjes hebben, dan verliezen ze dus ook meer water', zo legt Haak uit. De proteïnen die nodig zijn in het creëren van zowel de scherpe smaak als de huidmondjes worden gereguleerd door hetzelfde voetpad. Genetische veranderingen in dit voedpad zouden kunnen verklaren waarom sommige planten scherper zijn en meer huidmondjes hebben dan anderen. Het onderzoek werd op 21 december gepubliceerd in het journal Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Bron: csmonitor.com
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer