'Er is sprake van een wisselwerking. De hete planten mogen hun watervoorraden weliswaar niet zo goed gebruiken als de minder hete varianten, maar zij hebben wel het voordeel in nattere klimaten,' zo vertelt onderzoeker David Haak van de Indiana University. 'De matig hete chilipepers zijn minder goed in staat om schimmelziekten af te weren.' Haak en de andere onderzoekers teelden wilde chilipepers in een laboratorium om zo de effecten van verschillende klimaatomstandigheden te onderzoeken. Dit onderzoek volgde op vijf monsterreizen naar Bolivia tussen 2002 en 2009 waarin de heetheid van verschillende chilipepers in verschillende klimaten werd onderzocht.
Hete pepers
In 2008 ontdekten de onderzoekers dat de heetheid van wilde pepers - die wordt bepaald door de hoeveelheid hete chemicaliën in de pepers die capsaïne heten - varieert afhankelijk van de locatie waar ze groeien. De pepers, die zij onderzochten, waren afkomstig uit verschillende klimaten in Zuidoost Bolivia. Zo kwamen zij er achter dat de matige hete pepers in grote hoeveelheden aanwezig waren in gebieden waar water schaars was. Elk klimaat heeft zijn eigen bedreigingen voor de planten: in de natte gebieden moeten de planten vechten tegen de schimmelziekten die meer voorkomen in natte gebieden, terwijl ze in de droge gebieden juist moeten vechten voor het benodigde vocht om in leven te blijven. De capsaïcines in de chilipepers werken als anti-schimmel bestandsdelen; ze doden de schimmelziekten die normaal gesproken op de pepers zouden groeien en zorgen ervoor dat de ratten de vruchten niet opeten.
Om daar achter te komen bestudeerde de onderzoekers de wilde planten, zo wel de hete als de matig hete pepers, in het laboratorium. Gedurende hun vruchtdragende periode kregen de planten geen water toegediend (dit gebeurt normaal gesproken tijdens het droge seizoen). De onderzoekers kwamen erachter dat de capsaïcines tijdens uitdroging erg waardevol zijn voor de planten: de scherpe planten produceren de helft minder zaden wanneer zij geen water krijgen, maar op de matig hete planten heeft dit geen effect.
Dit zou een goede reden kunnen zijn voor het vochtverlies. 'Net als bij tomaten en andere gerelateerde planten, zijn chilipepers niet goed in staat om het openen en sluiten van deze poriën te reguleren. Dus als ze meer van deze huidmondjes hebben, dan verliezen ze dus ook meer water', zo legt Haak uit. De proteïnen die nodig zijn in het creëren van zowel de scherpe smaak als de huidmondjes worden gereguleerd door hetzelfde voetpad. Genetische veranderingen in dit voedpad zouden kunnen verklaren waarom sommige planten scherper zijn en meer huidmondjes hebben dan anderen. Het onderzoek werd op 21 december gepubliceerd in het journal Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.
Bron: csmonitor.com