Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peter Turel wil Nederlandse glastuinbouwtechnologie naar Rusland halen

In zijn studententijd bestudeerde Peter Turel de Sovjet plan-economie aan de Universiteit van Amsterdam, maar hij werkt al inmiddels al twee decennia mee aan het Russisch kapitalisme. Dit doet hij onder andere met een onderneming die de vooruitstrevende Nederlandse glastuinbouwtechnologie naar Rusland wil halen.


Links: Peter Turel

Turel's inspiratie voor het zakendoen, is de shock die hij vorig jaar kreeg toen hij erachter kwam dat Rusland 1 miljoen ton aan groenten moest importeren vanuit de EU-landen gedurende het afgelopen jaar. 'Ik houd van Rusland, maar voelde me wel beschaamd. Het is zo'n groot land en toch moeten ze zo veel groenten importeren vanuit het buitenland', zo zei Turel in een interview. Ook sprak hij tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan President Dmitry Medvedev in het Kremlin aangaande landbouw, energie en investeringen.

Turel's zakenplannen sluiten precies aan op het gespreksonderwerp van de twee leiders. Zijn bedrijf, Dutch Greenhouses, wil de lokale telers introduceren in de kassen die zijn ontwikkeld met de Nederlandse technologie. Deze kassen staan bekend om hun energie-efficiƫntie en hoge producties. 'Dankzij de lage gasprijzen en goedkope bouwmaterialen heeft Rusland vel potentieel voor de glastuinbouw', aldus Turel.

De zakenman, die hiermee zijn eerste uitstap naar de landbouwindustrie maakt, zegt dat hij de industrie eerst een half jaar heeft onderzocht voordat hij er in stapte. Turel is van plan om de 'Nederlandse' kassen komende lente in Tver regio te produceren met behulp van een Russische zakenpartner en een lokale landbouwacademie. "Zelfs in de kleine dorpjes in Tver, waren er mensen te vinden die niet niet dronken, maar hard werkten", zo zegt Turel in bijna vloeiend Russisch. Toch neemt hij liever jonge afgestudeerden met een universitaire opleiding in dienst, die nog niet bekend zijn Sovjet-landbouw.

De totale kosten van het Tverproject met een oppervlakte van drie hectare, worden geschat op zo'n twaalf miljoen euro. Turel is momenteel aan het onderhandelen met verschillende banken, waaronder Sberbank, over leningen. Zijn lange-termijn-plannen bevatten een plantage met een oppervlakte van 150 hectare en totale kosten van 500 miljoen euro. Turel heeft in het verleden al deelgenomen aan verschillende Russische ondernemingen maar zegt over Dutch Greenhouses: 'Ik heb mijn eigen project nodig, als een soort van visitekaartje.'

De huidige markt biedt veel ruimte aan een onderneming zoals die van Turel. "Ons land heeft momenteel zo'n 1.700 hectare aan kassen, maar we hebben nog minstens 4.000 hectare extra nodig om te kunnen voorzien in de vraag naar verse producten,' zo vertelt Dmitry Lashin, plaatsvervangend directeur van Fito company, een bedrijf dat momenteel 30% van de markt in handen heeft. De kassen-industrie heeft bij de regering een regeling weten te regelen van 30% korting op de energiekosten tussen 2013 en 2020 voor alle telers die kassen gaan bouwen,' spreekt Lashin.

'Nederland heeft meer dan 10.000 hectare aan kassen, in handen van zo'n 9.000 ondernemingen. Maar de Russische markt is in opkomst, terwijl de Nederlandse markt juist lijkt te krimpen vanwege overcapaciteit', zo stelt Lashin. Toch geeft hij toe dat Fito in de jaren '90 naar het Nederlandse voorbeeld heeft gekeken wat betreft de glastuinbouw.

Turel, daarentegen, acht het niet waarschijnlijk dat de Russen serieuze concurrentie zullen gaan leveren. 'De drie landen met de meest ontwikkelde kassen-industrie zijn Nederland, Israƫl en Spanje', zo vertelt hij. 'Rusland staat zeker niet op deze lijst.' Turel is optimistisch over de economische toekomst van Rusland. 'Het is nu veel makkelijker om zaken te doen, dan in de jaren '90. Uiteindelijk zal er een normaal economisch milieu heersen in Rusland.'

Bron: themoscowtimes.com

Publicatiedatum: