Nieuwe bestrijding van schimmelziekte bij champignons
Het is moeilijk droge mollenziekte te bestrijden, onder andere omdat zowel de ziekteverwekker als de champignon schimmels zijn. Veel fungiciden hebben daardoor ook een averechts effect op de champignon.
Berendsen ontdekte dat de sporen van L. fungicola handig gebruikmaken van de microbiële gemeenschap in het champignonsubstraat. Schimmelremmende stoffen geproduceerd door die gemeenschap voorkomen dat de sporen voortijdig kiemen. Echter op het moment dat het mycelium van het champignon langs de sporen groeit, kiemen de sporen en worden de champignons geïnfecteerd. Het bleek niet mogelijk om de microbiële gemeenschap zo te modificeren dat er geen infecties meer optreden. Daarom keek Berendsen naar afweerreacties van de champignon zelf. Door verhoogde concentraties van een door de champignon zelf geproduceerde stof, 1-octen-3-ol, toe te voegen aan geïnfecteerde champignonculturen, lukte het de promovendus om de droge mollenziekte te bestrijden.