"Stinkend rijk met 200 soorten knoflook"
Huijbrechts(57 jaar) heeft ooit anderhalf jaar in Portugal gewoond. Daar kwam hij voor het eerst in aanraking met knoflook. Hij wist niet beter dan "knoflook is knoflook". Hij vond het een leuk gewas en begon het in zijn eigen tuin te verbouwen.
Als tuinman had hij twee deeltijdbanen. Een dienstverband met de Hogeschool eindigde omdat zijn baan ophield te bestaan. Een aangeboden baan als conciërge leek hem niks. Via Google kwam hij op een Amerikaanse website terecht waar uitgebreide informatie stond over knoflook. Er bleken honderden soorten te bestaan. De nieuwsgierigheid was gewekt. Kees bestelde een paar soorten en ging aanvankelijk in Amersfoort en later in Leusden aan de slag. 'Het is eigenlijk gewoon een uit de hand gelopen hobby", legt Kees uit.
De knoflook die in de meeste winkels te koop is, vindt Kees niet te eten. "95% van de knoflook die in Nederland te koop is komt uit China. De knoflook kan wel 2 of 3 jaar in een koelcel blijven totdat hij wordt verkocht. Eenmaal uit de koelcel is de knoflook onderhevig aan veroudering. De bol droogt uit en gaat schimmelen. De knoflook smaakt dan naar ammoniak", doceert Kees.
Huijbrechts begon in Leusden samen met een compagnon. De medeoprichter van het bedrijf is ermee gestopt en Kees gaat alleen verder. Voor één man is het soms te veel werk. Echtgenote Els helpt ook mee en verder zijn er vrijwilligers die af en toe een handje helpen. Van machines op zijn stukje land wil de ondernemer niets weten. Alles gebeurt met de hand, van poten tot oogsten. "Ik wil de vogeltjes horen fluiten. Als je op een trekker zit, hoor je die niet meer", is het standpunt van Kees.
De 200 verschillende soorten knoflook worden Kees overigens wel te veel. Hij is van plan dat aantal te verminderen. Het risico dat de soorten door elkaar komen vindt hij ook wel groot worden. De verschillen tussen alle soorten proeft de teler niet, geeft hij eerlijk toe. Grofweg gezegd kunnen er tien verschillende smaken en geuren onderscheiden worden.
Van de knoflook alleen kunnen Kees en zijn vrouw trouwens niet leven. En deeltijdbaan zorgt voor een basisinkomen. De knoflook wordt onder meer verkocht aan bedrijven die dit doorleveren aan andere hobbytuinders. De knoflook wordt ook verkocht in boerderij de Riet, Asschatterweg 233. In kookstudio de Riet wordt op 19 november een knoflookdiner geserveerd waarvoor nog enkele plaatsen beschikbaar zijn.
Aanmelden als vrijwilliger of voor meer informatie over knoflook kan men terecht op de website van Kees Huijbregts www.eemlook.nl.
Bron: Leusder krant