Symptomen van Phytophthora capsici in paprika
De ziekte veroorzaakt wortel- en voetrot en stengelaantasting. Eerst ontstaan bruine plekken vanaf plantvoet die later geheel verrotten. Soms is de aantasting vooral onder het blokoppervlak aanwezig en dus nauwelijks zichtbaar. Pas als planten verwelken wordt het echt goed zichtbaar en bij ernstige aantasting sterft de plant in zijn geheel af.Links:Stengelbasis aangetast door P.c
Rechts: Plantvoet aangetast door P.c
Schade en behandeling
Deze variant van Phytophthora is redelijk zeldzaam maar zeer agressief in paprika, met in sommige gevallen tot 70% uitval in zeer korte tijd. Schade ontstaat door voet- en wortelproblemen. Maatregelen ter voorkoming van besmetting zijn: start met 100% ziektevrij substraat bedrijfshygiëne, voorkomen van hoge luchtvochtigheid en temperatuurschok en zorg dat drain goed weg kan lopen uit de mat en ontsmet het recirculatiewater.Na aantasting moet de plant druppelaar én de hele mat in zakken gedaan worden en lekvrij afgevoerd. Dit dient zo vaak mogelijk gedaan te worden maar minimaal wekelijks. Chemisch ingrijpen kan door rondom verwijderde planten de planten aan te gieten en het hele bedrijf een druppelbehandeling te geven met AAterra ME of Previcur Energy. In proeven met dompelen van planten blijken deze middelen goed te werken om de infectiedruk sterk te verlagen. Na een besmette teelt is een teeltwisseling met zeer extreme schoonmaakwerkzaamheden nodig, waarvoor het Hygiëneprotocol van tomaat een richtlijn kan zijn.
Levenswijze
Rustsporen kunnen tot wel 5 tot 10 jaar overleven in organisch materiaal of in de grond, zelfs zonder waardplant. Optimum temperatuur ligt rond de 25-30 ºC, hoe warmer hoe sneller de ziekte om zich heen grijpt. De ziekte kan latent aanwezig zijn zonder plantsymptomen. De incubatietijd (tijd van infectie tot uiterlijke symptomen) is sterk afhankelijk van de omstandigheden, antagonisten en plantconditie. In de praktijk blijkt na calamiteiten in een oud gewas al binnen enkele weken zeer grote uitvalpercentages te kunnen optreden.Infectie en verspreiding van de ziekte
Infectie kan optreden als er sporen met water of opspattende gronddeeltjes bij de plantvoet terechtkomen. Door stressomstandigheden verspreiden en kiemen sporen extra snel. Een koudeschok bijvoorbeeld veroorzaakt een explosieve productie van de zogenaamde zwemsporen, en daarmee verspreid de ziekte zich extra snel in het hele substraatsysteem.Waarom is P.c. in de praktijk moeilijk in de hand te houden?
- Het is niet duidelijk waar de eerste infectie vandaan komt.
- De incubatietijd blijkt in de praktijk te variëren van enkele weken tot maanden vandaar dat uitval van planten zeer plotseling kan optreden.
- Het lijkt erop dat de ziekte na bijzondere calamiteiten op het bedrijf tot uiting komt in de vorm van geheel uitvallen van planten.
- Bij druppelen met middelen blijkt dat 100% bestrijden van een ziekte moeilijk is omdat niet alle delen van de geïnfecteerde wortel- en plantvoet met de juiste dosis en inwerktijd van het middel geraakt worden.
- De verspreiding op het bedrijf kan via water plaatsvinden maar lijkt ook snel te gaan door besmetting via water van plant op plant in de mat, en van mat op mat via de draingoot. Voor zover bekend wordt de ziekte niet verspreid via de lucht en niet via plantsap, dus niet via gewaswerkzaamheden.
- Nog onduidelijk is of verspreiding via insecten verspreid worden van pot naar pot.
- P.c heeft zeer veel waardplanten in buitenteelten en kasteelten die een potentiële infectiebron kunnen zijn. Voorbeelden van gewassen waarin P.c kan voorkomen zijn: ui, bloemkool, spinazie, komkommer, tomaat (vrucht-wortel-en stengelrot), appel (vruchtrot), radijs, anjer, aubergine. Het is niet duidelijk of de ziekte in al deze gewassen schade veroorzaakt of dat het alleen latent aanwezig is.
- De ziekte is tot nu toe vrij zeldzaam in paprika waardoor de symptomen en gevaren onvoldoende herkend en erkend worden. Op het oog is verwarring met Fusarium voet-en stengelrot mogelijk. Voor deze ziekte is een totaal andere bestrijding noodzakelijk, dus een foute inschatting kan funest zijn.
Diagnose van de ziekte
Voor P.c lijkt het zo te zijn dat een minimale infectie al reden voor ingrijpen is omdat de pathogeen zo besmettelijk en zo schadelijk is. Vaak wordt de ziekte pas herkend nadat er enkele planten uitvallen. Via een specifieke DNA analyse wordt P.c in de plant met symptomen aangetoond. Pas als veel planten op het bedrijf ziek zijn wordt P.c. in drainwater goed meetbaar.Laat u bij twijfel goed adviseren door uw adviseur of laat een plant onderzoeken. Nu serieus omgaan met een zieke planten kan verdere verspreiding beperken.
Voor vragen kunt u terecht bij:
Ines van Marrewijk of Ruud Kaarsemaker van
Groen Agro Control (www.agrocontrol.nl)
Tel: 015 2572511