Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Raf De Blaiser, kwaliteitsverantwoordelijke Lava:

Juiste rassenkeuze paprika door onderzoek en smaakproeven

In de praktijkcentra neemt het gebruikswaardeonderzoek op paprikarassen al jaren een belangrijke plaats in. Nieuwe rassen worden gescreend en beoordeeld op hun meerwaarde voor producent en consument. Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan de vruchtkwaliteit bij oogst en na bewaring. Het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) neemt in opdracht van LAVA het smaakonderzoek bij consumenten voor zijn rekening. Raf De Blaiser, kwaliteitsverantwoordelijke LAVA: "We willen de producenten helpen in hun rassenkeuze voor Flandria en tevens een goed product voor handel en consument op de markt brengen."

Op zoek naar meerwaarde

Op het Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Katelijne-Waver (PSKW) en het Proefcentrum Hoogstraten in Meerle (PCH) zijn dit jaar weer paprikaproeven aangeplant. Het betreft uitsluitend geblokte paprikatypes. Per kleur (groen, rood, geel) worden verschillende rassen geteeld. Nieuwe rassen van zaadhuizen worden gescreend op hun gebruikswaarde en vergeleken met bestaande referentierassen.

In de eerste plaats wordt de gebruikswaarde voor de tuinder onderzocht. Wat is de groeikracht van de plant? Hoe groot is de productie? Wat is de gemiddelde vruchtgrootte? Welke sorteringen zijn er? Productie, gewasontwikkeling, kwaliteit en houdbaarheid zijn de belangrijkste onderzoekscriteria.

Daarnaast is ook de gebruikswaarde voor de handel van belang. Hiervoor wordt de vruchtkwaliteit en de houdbaarheid van de rassen getest. Er wordt onderzocht of er bij de oogst of kort daarna geen verborgen gebreken aan het licht komen, zoals rotting of uitdroging. Er gebeuren ook bewaarproeven. Van de verschillende rassen worden regelmatig vruchten geoogst en een tiental dagen onder normale temperatuur bewaard. Zo kan men op realistische wijze afwegen hoe de kwaliteit van de paprika evolueert.

Precieze kwaliteitsmetingen

Naast het werk op de proefstations gebeuren er op de verschillende rassen ook instrumentele metingen. Het Vlaams Centrum voor de Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) voert objectieve kwaliteitsmetingen uit op behoud van kleur en hardheid. Een precieze kleurenmeter meet de evolutie van de kleur na de oogst. Dit instrument meet een totaal spectrum van kleuren en kan de intensiteit van de kleur (lichter of donkerder) héél precies in een cijfer weergeven. "Voor Flandria-kwaliteit is een uniforme kleur vereist. Het is in deze fase van onderzoek nog wat zoeken naar de ideale kleur", stelt Raf De Blaiser, kwaliteitsverantwoordelijke bij LAVA.

Blokvorm een must

“Uiteraard zullen ook de nieuwe, geselecteerde rassen moeten beantwoorden aan de strenge Flandria-kwaliteitscriteria. Naast de uniforme kleur is de vorm van de paprika een belangrijk kwaliteitscriterium. De vrucht moet zeer gelijkmatig van vorm zijn en goed ontwikkeld. Een geblokte vorm is een absolute must. Het steeltje van de vrucht moet diep ingeplant staan tussen de ‘schouders’ van de vrucht. Andere parameters zijn het aantal hokken en de lengte/diameterverhouding. Zo mag een vrucht niet korter zijn dan haar diameter. De paprika moet ook een glanzend uiterlijk hebben. Hoe meer glans hoe gezonder het uitzicht en hoe aantrekkelijker voor de consument. Of de vruchten gevoelig zijn voor scheurtjes aan het oppervlak wordt ook onderzocht. De ene variëteit is hier gevoeliger voor dan de andere.”

Smaakproeven

Aan dit gebruikswaardeonderzoek voor paprika is ook een smaakonderzoek gekoppeld dat peilt naar de wensen van de consument. Het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) te Kruishoutem werkte in opdracht van LAVA dit smaakonderzoek uit. Een heterogeen samengestelde groep van 70 personen, representatief voor de groep paprikaconsumenten, werd bevraagd.

Van de nieuwe én de bestaande referentierassen werden zowel groene, rode als gele paprika geproefd. “We voegden aan dit smaakonderzoek enkele nieuwe parameters toe om een ruimer zicht te krijgen op de wensen van de consument”, verduidelijkt Saskia Buysens, verantwoordelijke voor het smaakonderzoek. ”We vroegen de proefpersonen hoe lekker en hoe zoet ze de paprika vonden. Ook de stevigheid en het uiterlijk werd aan hun oordeel onderworpen. We wilden ook graag weten hoe licht of hoe donker ze paprika willen. De ‘ideale kleur’ vinden waarmee zowel producenten, veilingen als consument gelukkig zijn, is immers niet zo eenvoudig.”

Wat denkt de consument?

Over het algemeen vindt de consument alle paprika’s goed van smaak, met enkele uitschieters die men beter vindt. Sommige groene paprika’s vindt men krokant met een stevige beet. De beoordeling van het uiterlijk bracht wat meer uitgesproken verschillen aan het licht. Hierbij spelen zowel kleur als vorm een belangrijke rol. Men vindt geen enkele paprika lelijk, sommige vindt men wel iets te groot. Bepaalde nieuwe rassen scoorden héél goed: de consument vindt ze héél lekker en ook héél aantrekkelijk, dit zowel bij de rode als bij de gele. Ook de brixwaarde lag redelijk goed. De oranje paprika scoort hier het best. Voor de groene paprika ligt de brixwaarde een stuk lager. “Het is de bedoeling om een compromis te vinden tussen de belangen van de teler, de handel en de consument. Dit betekent een paprika die én een goede productie, een goede bewaarbaarheid en een goede smaak levert ”, aldus de verantwoordelijke van het smaakonderzoek.

Appreciatie voor puntpaprika uit Flandria Specialty Street

LAVA wil ook graag weten wat de consument van de ‘specialties’ vindt. Het PCG onderwierp twee lange rode puntpaprika’s uit Flandria Specialty Street aan het oordeel van een consumentengroep. “We lieten de proefpersonen vergelijken met de geblokte, zoete paprika (gele, oranje, rode). Beide soorten rode puntpaprika kwamen héél goed uit het onderzoek wat smaak betreft. De gerimpelde huid van de ene soort vond de consument iets minder aantrekkelijk. Algemeen ging de voorkeur naar de zoete puntpaprika met het mooie, gladde uiterlijk. De aangename smaak en krokante beet werden geapprecieerd. De consument laat blijken dat hij de zoete puntpaprika waardeert zowel voor het mooie, gladde uiterlijk als voor de smaak”, concludeert Saskia Buysens.

Goed product op markt brengen

“Het gebruikswaardeonderzoek paprika op de proeftuinen gebeurt met steun van LAVA. Dit moet onze producenten helpen om een juiste rassenkeuze te maken voor het volgende jaar om aan de kwaliteitsnormen van Flandria te voldoen. Bij paprika wordt vooralsnog niet gewerkt met segmenten zoals bij tomaten. Om voor het volgende seizoen de juiste rassen te kiezen, is het belangrijk dat de telers zich hiervoor op wetenschappelijk gefundeerde gegevens kunnen baseren. Bedoeling is interessante nieuwkomers te selecteren om uiteindelijk voor alle partijen een goed product op de markt te brengen”, aldus de kwaliteitsverantwoordelijke bij LAVA.

Bron: Flandriamail
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer