Monsanto is een landbouwbedrijf dat akkerbouwgewassen als katoen, maïs, sojabonen en koolzaden produceert en daarnaast groenten voor de vollegronds- en bedekte teelt. Sinds 2005 is Monsanto gestart in de groentezadenveredeling met de overname van een aantal veredelingsbedrijven als Seminis en De Ruiter Seeds in 2008. Onder Seminis vielen onder andere Bruinsma en Royal Sluis, bekende namen van Nederlandse bodem. Vorig jaar is gestart met de integratie van de groentezaadbedrijven. Sindsdien heet de divisie Monsanto Vegetable Seeds en zijn Seminis en De Ruiter Seeds merknamen geworden. “Monsanto Vegetable Seeds biedt haar klanten wereldwijd meer dan 20 verschillende groentegewassen en ruim 4.000 rassen voor zowel de vollegronds- als de bedekte teelt. Met dat laatste bedoelen we de kastuinbouw zoals hier in regio veel voorkomt,” aldus Martin van der Voort, commercieel directeur Europa. “De Ruiter Seeds is het merk voor de producten voor de bedekte teelt en dan gaat het met name om tomaten, komkommer en paprikarassen.”
Bergschenhoek
In Bergschenhoek werken ruim 400 medewerkers aan ontwikkeling, onderzoek, productie en verkoop van de groenterassen voor Europa, het Midden Oosten en Afrika. “We hebben de wereld in drie regio’s ingedeeld en Bergschenhoek is het hoofdkantoor van deze regio geworden. Hier bevinden zich dan ook de directie en de ondersteunende afdelingen als financiën en marketing. We hebben voor Bergschenhoek gekozen, omdat De Ruiter Seeds hier een goede infrastructuur had opgebouwd, Nederland een goede infrastructuur heeft voor ons bedrijf en Nederland een heel belangrijke speler is in de wereldwijde zaadveredelingssector. Veel innovaties komen hier vandaan, bijvoorbeeld ook de hypermoderne kasteelt. Het was voor ons dus een logische stap om vanuit hier voor de regio te werken.”Activiteiten
Dennis Calkhoven, Pieter van Poppel en Connelies Neeteson lieten het bezoek na de korte inleiding kennis maken met de activiteiten op het laboratorium en bij de laatste stappen van het productieproces. Het gezelschap toonde veel interesse en stelde veel vragen. Bijvoorbeeld over het onderzoek dat wordt gedaan om de veredeling te ondersteunen en om het veredelingsproces te versnellen.Pieter van Poppel: “Dankzij nieuwe technologieën lukt het ons om de veredelingstijd die vaak jaren duurt sterk te verkorten, waardoor we sneller rassen kunnen leveren die voldoen aan de eisen van onze klanten en de consument. Denk hierbij aan meer opbrengst, minder risico voor de teler door resistente rassen te ontwikkelen of aan een langere houdbaarheid of betere smaak van een tomaat.”
Bron: De Heraut Online