Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eiwit betrokken bij groeiaanpassing tomatenplantschimmel

Schimmels kunnen als pathogenen leven op planten en daardoor een gevaar zijn voor de voedselopbrengst. Maar ze worden ook in de industrie gebruikt bij de productie van onder meer medicijnen. Het is in beide situaties belangrijk om te weten hoe een schimmel groeit en welke mechanismen het gebruikt om zijn groei aan te passen aan verschillende situaties. Wilfried Jonkers onderzocht de rol van het F-box-eiwit Frp1 bij de pathogene schimmel Fusarium oxysporum. Hij hoopt dinsdag 6 oktober aan de Universiteit van Amsterdam te promoveren

Van F-box-eiwitten wordt gedacht dat ze betrokken zijn bij specifieke eiwitafbraak in de cel, maar van vele F-boxeiwitten is nog maar weinig van hun specifieke functie bekend. Uit een eerdere studie bleek dat het eiwit belangrijk is voor Fusarium oxysporum bij het infecteren van de tomatenplant. Om de rol van dit eiwit in het infectieproces op te deed Jonkers onderzoek naar zijn cellulaire functie.

Wanneer een schimmel een plant infecteert, wordt het geconfronteerd met voedselbronnen waarvoor hij bepaalde cellulaire functies moet herprogrammeren. Het blijkt dat het F-boxeiwit betrokken is bij de omschakeling van groei op suikerkoolstofbronnen zoals glucose naar de groei op alternatieve koolstofbronnen die de schimmel tegenkomt wanneer hij de plant infecteert.

Bron: Universiteit van Amsterdam


 
 
 
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer