Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

SMK ontwikkelt duurzaamheidscriteria voor glasgroenten

SMK werkt momenteel aan de ontwikkeling van duurzaamheidscriteria voor glasgroenten. Deze criteria worden uitgewerkt in de vorm van een meetinstrument. De eerste opzet van dit meetinstrument bestaat uit een aantal maatlatten die van belang zijn voor de verschillende duurzaamheidthema's bij de productie van glasgroenten. Daarbinnen zijn de criteria voor Milieukeur gedefinieerd.

Het initiatief voor de ontwikkeling van de criteria komt van FresQ-dochter FrEsteem, Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie. In een gezamenlijke dialoog bepaalden deze organisaties eerst hun visie over hoe een integrale duurzame glastuinbouw er uit moet zien. Vervolgens definieerden zij hiervoor thema's als ruimtelijke inpassing van glastuinbouw, energie en klimaat, terugdringing van residuen van gewas-beschermingsmiddelen, watervoorziening, emissie van nutriā”˜nten en lichthinder. Zij vroegen daarna aan SMK om duurzaamheids- en Milieukeurcriteria voor glasgroenten te ontwikkelen. Het gaat hierbij om vrucht-, blad- en knolgewassen.

Eerste fase

De ontwikkeling van de duurzaamheidscriteria glasgroenten gebeurt in twee fasen. In een eerste pilot staat een aantal duurzaamheidsthema's centraal. Op verzoek van de initiatiefnemers werkte SMK op basis van eerder genoemde uitgangspunten een certificatieschema voor de pilot uit. Het gaat daarbij om het terugdringen van residuen van gewas-beschermingsmiddelen en het voorkomen van lichthinder. De pilot startte in het voorjaar van 2009. Bedrijven kunnen zich door de certificatie-instellingen SGS en MPS-ECAS voor dit schema dat wordt gecommuniceerd onder de naam 'Weet Wat Je Eet' laten certificeren. De FresQ-leden Royal Pride Holland, Van Vliet herrytomaten en Agro Care Wieringermeer ontvingen onlangs het certificaat. Het gaat daarbij al om een areaal van circa 100 hectare.

Tweede fase

De tweede fase bestaat uit de ontwikkeling van het certificatieschema Milieukeur glasgroenten. De criteria komen tot stand op basis van onderzoek door WUR Glastuinbouw, het LEI en het College van Deskundigen agro/food van SMK. Eind september buigt een SMK-begeleidingscommissie zich over de conceptcriteria en eind november is een openbare hoorzitting gepland. Eind 2009 wordt het certificatieschema gepubliceerd.

De gecertificeerde bedrijven uit de pilot hebben de ambitie om uiteindelijk op te gaan voor het certificaat Milieukeur glasgroenten.

bron: SMK Nieuws
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer