Het initiatief voor de ontwikkeling van de criteria komt van FresQ-dochter FrEsteem, Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie. In een gezamenlijke dialoog bepaalden deze organisaties eerst hun visie over hoe een integrale duurzame glastuinbouw er uit moet zien. Vervolgens definieerden zij hiervoor thema's als ruimtelijke inpassing van glastuinbouw, energie en klimaat, terugdringing van residuen van gewas-beschermingsmiddelen, watervoorziening, emissie van nutriānten en lichthinder. Zij vroegen daarna aan SMK om duurzaamheids- en Milieukeurcriteria voor glasgroenten te ontwikkelen. Het gaat hierbij om vrucht-, blad- en knolgewassen.
Eerste fase
De ontwikkeling van de duurzaamheidscriteria glasgroenten gebeurt in twee fasen. In een eerste pilot staat een aantal duurzaamheidsthema's centraal. Op verzoek van de initiatiefnemers werkte SMK op basis van eerder genoemde uitgangspunten een certificatieschema voor de pilot uit. Het gaat daarbij om het terugdringen van residuen van gewas-beschermingsmiddelen en het voorkomen van lichthinder. De pilot startte in het voorjaar van 2009. Bedrijven kunnen zich door de certificatie-instellingen SGS en MPS-ECAS voor dit schema dat wordt gecommuniceerd onder de naam 'Weet Wat Je Eet' laten certificeren. De FresQ-leden Royal Pride Holland, Van Vliet herrytomaten en Agro Care Wieringermeer ontvingen onlangs het certificaat. Het gaat daarbij al om een areaal van circa 100 hectare.Tweede fase
De tweede fase bestaat uit de ontwikkeling van het certificatieschema Milieukeur glasgroenten. De criteria komen tot stand op basis van onderzoek door WUR Glastuinbouw, het LEI en het College van Deskundigen agro/food van SMK. Eind september buigt een SMK-begeleidingscommissie zich over de conceptcriteria en eind november is een openbare hoorzitting gepland. Eind 2009 wordt het certificatieschema gepubliceerd.De gecertificeerde bedrijven uit de pilot hebben de ambitie om uiteindelijk op te gaan voor het certificaat Milieukeur glasgroenten.
bron: SMK Nieuws