Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ed van der Knaap van Kwekerij 't Woudt:

"Tastery RZ een bar ding om te telen"

Bulkproductie is niets voor Kwekerij ’t Woudt, liever gaan ze voor flexibiliteit en uitdagingen. Sinds 1999 zit het bedrijf van Ed van der Knaap en Paul van Koppen dan ook al in de specialties en dat bevalt prima. Met Tastery RZ werd het
vorig jaar tijd voor een nieuw ras. "Het is een verademing hoeveel uithoudingsvermogen het gewas nu heeft."



Vanaf de start van de teelt zette het bedrijf meteen een generatieve koers in, vertelt Van der Knaap. "We hebben de planten weliswaar meteen op het gat gezet, maar zijn direct gaan werken met voornachten van 12°C en op de dag pieken tot wel 28°C. Verder hebben we de EC in de mat behoorlijk laten oplopen: naar 10 EC op het moment dat tros 2 à 3 bloeide."

Perfecte kwaliteit

"De eerste productie was van perfecte kwaliteit", vervolgt Van der Knaap. "Wat roder dan we gewend waren en met 19 gram van een mooi vruchtgewicht. Wel is het oppassen niet té grof te worden en daarom zijn we met de voornacht in de loop van het seizoen wat omhoog gegaan. We proberen op een vruchtgewicht van maximaal 21 gram te sturen, om niet het risico te lopen op gescheurde vruchten. In principe is het ras daar trouwens zeker niet gevoelig voor!"

De eerste twee trossen snoeide Van der Knaap op 12 vruchten, om de plant goed in balans te houden. "Daarna zijn geeft toch maar maximaal 14 of 15 vruchten, dan knip ik er liever af en toe een groene af dan dat ik een heel rondje moet snoeien." Sowieso vindt de teler Tastery een arbeidsvriendelijk ras. "Door de beperkte lengtegroei besparen we ook op dieven en draaien en het ras is niet gevoelig voor kopbreuk. Verder hebben we geen trosbehandeling toegepast, zonder dat we trosknikken hebben opgelopen. Wel halen we eens in de twee weken een blaadje weg, voor de plantbalans. Het enige nadeel is dat er wel eens wat tussendieven terugkomen."

Dichter planten

De productie was halverwege juli al veelbelovend. "Ik lig al een kilo voor op vorig
jaar deze tijd en verwacht de grootste winst zelfs nog te pakken in de herfst. Doordat ik minder uitval heb, maar ook omdat ik in het vervolg van de teelt nog een prima zetting zie ontstaan. Positief is trouwens ook dat het ras bijzonder sterk is tegen meeldauw." Tastery heeft de teler dan ook helemaal overtuigd. "Het is een bar ding om te telen en ook mijn afnemers zijn enthousiast. In principe ga ik hem volgend jaar weer telen en zal ik qua teelt weinig veranderen. Alleen kies ik misschien een wat hogere plantdichtheid, voor iets fijnere tomaten."

Bron: Seeds & Services, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer