"Om een ideaal vruchtgewicht te halen, zou je de langwerpige Longo eigenlijk twee keer per week rond moeten oogsten", stelt Tom Bos. “Maar dat was niet vol te houden en dus stapten we over op een frequentie van 1 2/3 keer. Voor het gewas eigenlijk te veel. Je knipt ‘m steeds erg leeg en gezien de groeikracht was een hogere plantbelasting beter geweest. Nu, eind juli, is de groei iets trager en voldoet de oogstfrequentie prima. We oogsten trouwens direct in 10-kilokratten. Turkse aubergines worden niet gesorteerd of verpakt. Jammer, want het is een mooi product."
Toppen op één blad
"Om de groeikracht te temmen, kregen we het advies om extra takken aan te maken. Dat pakte niet helemaal uit zoals gewenst. Door die takken nam het gewas in omvang enorm toe en kreeg het veel te veel bloemen. Resultaat: alles werd zwak. Kleine kromme vruchtjes, gewas dat zichzelf en ons in de weg zat. Nee, je kan de stengels veel beter netjes op één blaadje toppen. Dan blijft de plantopbouwmooi en blijven de aubergines van goede kwaliteit. Want de kwaliteit van
Longo is prima; roodverkleuring zie je bij dit ras nauwelijks."
Geënt en ongeënt
Tom Bos kan Longo apart van andere rassen sturen. Het gewas staat namelijk op een huurbedrijf in Tinte. Op de hoofdlocatie in Vierpolders telen Tom en zijn vrouw Anita nog Jaylo RZ op 40.000 m². "De huurlocatie kwam pas laat leeg, vandaar de keuze voor een zomerteelt met een ‘apart’ ras." Opmerkelijk is verder dat de telers Longo deels geënt op Maxifort en deels ongeënt hebben staan. Voor groeikracht hoef je Longo niet te enten, wel zie je verschil qua ziektegevoeligheid. Ongeënt geeft Longo soms een pythiumplant."Gas terug
De teler stuurt het gewas actief op generativiteit. Onder meer met de temperatuur. "Tijdens de zonnige dagen in het begin van de teelt lieten we de temperatuur in de namiddag oplopen tot 33º à 34ºC. De voornacht stond ingesteld op 18ºC. Nu, eind juli, begrenzen we op circa 28ºC. De watergift bestaat uit grote beurten waarna we lang wegblijven. Zo kan de mat goed interen. We hebben twee keer getopt om de groeikracht te temperen, dit werkte goed. Nu breken we regelmatig wat blad om de boel open te houden.Voor de rest doen we rustig aan om niet teveel kosten te maken. Als straks het aanbod terugloopt en onze kilo’s voor leuk geld afgezet worden, gaan we er weer vol tegenaan."Bron: Seeds & Services, Rijk Zwaan