De Franse organisatie GERES ontwikkelde de serres en bouwde er zeshonderd in de Indiase regio Ladakh, hoog in de Himalaya. De boeren konden er tot nog toe amper negentig dagen per jaar gewassen telen door de koude en het gebrek aan neerslag. De rest van het jaar waren verse groenten er dan ook een zeldzame luxe. Ze moesten worden ingevoerd uit de laaggelegen gebieden.
Aan zonneschijn is er in Ladakh geen gebrek, de zon laat zich meer dan driehonderd dagen per jaar zien. De nieuwe serres maken daar optimaal gebruik van. De serres bestaan grotendeels uit lokale materialen, zoals dikke aarden muren en daken van lokale populier. De muren absorberen overdag de warmte en geven die ’s nachts weer af. Grote delen worden zwart geschilderd om nog meer hitte op te nemen. De lange zuidzijde bestaat uit stevig polyetheen dat door GERES geleverd wordt, net als de deur en de ventilatie. Elke serre kost ongeveer 420 euro, waarvan de materialen van GERES ongeveer een kwart uitmaken. De eigenaars zorgen voor de rest van de materialen.
Het hele jaar door groenten
Dankzij de serres kunnen de boeren nu meer soorten groenten en fruit kweken, en ook buiten de zomer oogsten. Nu kunnen ze bijvoorbeeld ook in de herfst tomaten, komkommers en druiven kweken. “Uit ons onderzoek blijkt dat de eigenaars van de serres acht keer meer groenten eten dan vroeger”, zegt Vincent Stauffer, projectleider van GERES. “Hun gezinsinkomen steeg met 30 procent. Ook hun familie en andere dorpelingen profiteren van de opbrengst door groenten te ruilen of te kopen. Op die manier krijgen meer dan 50.000 mensen een betere voeding, zowat een kwart van de lokale populatie.”Ook het klimaat wint erbij, want er moeten minder groenten aangevoerd worden uit andere regio’s, waardoor jaarlijks 460 ton CO2 wordt uitgespaard. GERES heeft de plannen inmiddels kosteloos beschikbaar gemaakt voor gemeenschappen in Afghanistan, China, Nepal en Tadzjikistan, en wint er nu de Britse Ashden Award voor Duurzame Energie mee.
Bron: duurzaamnieuws.nl