Tholen - Al sinds 1920 is Plantenkwekerij Van der Lugt actief in de opkweek van groenteplanten. Sinds 2005 gebeurt dat vanuit een kassencomplex van 14 hectare in de Overbuurtse Polder te Bleiswijk. Algemeen directeur Bert van der Lugt is trots op het familiebedrijf waar nog altijd twaalf andere 'Van der Lugten' werken. "En ook al produceren we jaarlijks ruim 11 miljoen warme groenteplanten, dan nog zijn we in staat om voor iedere klant een product op maat te leveren!"
"Organisatorisch kunnen we vanaf deze locatie alles. Het transportklaar maken van de planten gebeurt zo kort mogelijk van tevoren", illustreert Bert. "Als een teler in Groningen om 6.00 uur 's ochtends de planten wil hebben, gaat de chauffeur om een uur of drie 's morgens rijden. Het inrapen gebeurt dan 's nachts en zeker niet al de avond ervoor. De plant wordt gekoesterd zo lang als dat kan. We hebben als Plantenkwekerij Van der Lugt onze eigen normen en waarden en je ziet dat we ook een slag klanten hebben die bij ons past."
Paradepaardjes voor Plantenkwekerij Van der Lugt zijn de mini-komkommerplant 'Snacker' en de mini-tomatenplant 'Freshmakers', die de consumenten zelf kunnen oogsten. "Het loopt erg goed, zeker vanaf het moment dat Albert Heijn er is ingesprongen. Vorig jaar hadden we er te veel van, nu komen we tekort", vertelt Bert. "Het zijn prachtige producten en het voordeel is dat ze steeds weer opnieuw vruchten geven. Het is een leuke markt!"

Bert toont de Snacker en Freshmakers
Nieuwe 'plukgroenten' in de toekomst, sluit Bert niet uit, maar hij houdt wel een slag om de arm. "Het valt nog niet zo mee zo'n plant te produceren en dat is maar gelukkig ook! Onze stelling is dat de vruchten van de plant lekker moeten zijn. Het is niet zo makkelijk om een plantje met zoete paprika's te krijgen en een aubergine eten mensen niet zo gauw rauw."

Freshmakers
"'Hygiëne' wordt de komende tijd een kritisch punt voor de plantenkwekers", verwacht Bert, die binnenkort als eerste plantenkweker op groentengebied een GlobalGAP certificaat hoopt te ontvangen. "We zullen knap moeten investeren. Tot nu toe hebben we gelukkig nog niet te maken gehad met het pepinovirus of clavibacter, maar we worden wel gedwongen fors te investeren. Tot nu toe zijn al de besmettingen voortgekomen uit het zaad, maar ondertussen word ik wel gedwongen om vijf stukken kleding aan te schaffen voor al mijn honderd vaste werknemers."
De hygiëne-maatregelen gaan wel ver. Je doet niet zo snel meer met vrouw en kinderen een rondje door de kas", vervolgt Bert. Ook de foto's bij dit artikel moesten buiten genomen worden. De schrijver van dit artikel mocht niet met de eigen camera naar binnen in verband met de hygiënemaatregelen.
Ook het contact met de klanten wordt in de loop der jaren wel anders, merkt Bert. "De schaalvergroting gaat harder dan we vijf jaar geleden hadden verwacht. We hebben met minder verschillende klanten, maar met meer planten te maken. Maar dat is niet verkeerd, zelf groeien we ook. En onze telers zijn over het algemeen wel honkvast. We bouwen met onze telers een relatie op en tuinders switchen minder van plantenkweker dan iedereen denkt."
Een trend naar een bepaald type rassen is volgens Bert zeker wel te ontdekken. "Je ziet een duidelijke vraag naar rassen die minder energie kosten en een hoge opbrengst hebben." Het komende jaar wordt volgens de directeur opnieuw een uitdaging. "Het is de kunst om de efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen, want ik wil wel de '100' halen!"
Voor meer informatie:
Bert van der Lugt
Plantenkwekerij van der Lugt
Irisweg 1
2665 MS Bleiswijk
Tel: 010-5033030
Fax: 010-5221149
www.vanderlugt.com