Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Komkommerteler Theo Brand uit Ridderkerk"

"Ik had nog meer stammers kunnen laten zien"

Het is vrijdagmiddag op het bedrijf van Theo Brand in Ridderkerk. De komkommers van die dag worden zojuist opgehaald door de transporteur. Het zijn alweer de laatste stamvruchten van de voorjaarsteelt. Anders dan andere jaren is het ras. Theo plantte dit jaar het komkommerras Sacha. Hoe verloopt de teelt en waarom koos hij voor het ras Sacha?



Theo vertelt: "De eerste stamvruchten zijn al mooi en donker van kleur. Ondanks de stambelasting van negen vruchten komen de ranken goed door. Als ik nu naar de ranken kijk dan had ik nog wel meer stammers kunnen laten zitten. Afgelopen dagen heb ik mooi weer gehad en met de oogst neemt de plantbelasting ook snel af. Dat is ook de reden waarom de rank er zo sterk op staat, de secundaire ranken komen ook al door. Deze ranken zijn erg netjes met drie tot vier bladeren en een sterke vrucht."

Na het planten hebben we rustig geteeld. De temperatuur in de eerste twee weken was ongeveer 19,0°C tot 19,5°C. Om het vocht te sparen hebben we dat vooral gedaan met het scherm dicht. Na twee weken stookten we 19,5°C in de nacht en overdag 20,5°C tussen 10.00 uur en 15.00 uur. Deze periode zijn we op licht een steeds groter verschil gaan maken. Na de bloei van het eerste vruchtje zijn we gestart met een lichte voornacht van 19°C, een nanacht van 19,5°C en overdag 21,5°C. Dit doen we nog steeds. Vanaf 15 februari wordt er gelucht vanaf 26°C. Verder telen we met een Ec van 3,0 mS en op licht mag er 0,3 af."



Wat verwacht je aan meeldauwbestrijding te doen?

"Normaal gesproken wacht ik tot ik de eerste stippen zie. Nu denk ik er aan om over een paar weken een keer preventief te LVM-en. Het is natuurlijk wel een prettig idee dat je weet dat meeldauw geen probleem zal worden vanwege de resistentie."

Hoe is de kwaliteit en de verhoudingen van de sorteringen?

Theo is zeer te spreken over de kwaliteit en de verhoudingen van de sorteringen. "Het is echt een strak komkommertje! Ze zijn mooi donker van kleur. Wat betreft de sorteringen hebben wij van de onderste helft van de stam vooral 30-ers en een beetje 35-ers geoogst. De tweede helft van de stamvruchten waren 50% 35-ers, 35% 40-ers en de overige 5% waren 30-ers en 50-ers."



Waarom heb je gekozen voor Sacha?

‘In 2007 heb ik Sacha als nummer in mijn proeven gehad. Wat mij vooral aansprak was de arbeidsvriendelijkheid en openheid van het gewas. Daarnaast heb ik een nieuw bedrijf gekocht in Etten-Leur waar ik vaak ben. Het is dan fijn te weten dat thuis op het bedrijf ook alles goed gaat. Wat ik van het ras gezien heb, is dat
het heel mooi in balans is. Dat maakt het ras gemakkelijk te telen. Wat ook opvalt, is dat er nooit té zware komkommers worden geoogst. Het wordt meestal een 40-er en daarna gaat het ras met het volgende vruchtje beginnen. Als laatste is er door mijn afwezigheid weinig aandacht voor ziekten en plagen en dan is de meeldauwresistentie van de Sacha een dikke plus."

Bron: NewSeeds, De Ruiter Seeds

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer