Steeltjesrot
Steeltjesrot is een bekende aantasting, maar kwam de laatste jaren niet zo problematisch voor. Telers geven aan dat het te maken heeft met een traag en daardoor een nog zwakker gewas. Aan het begin van de teelt zijn de paprika planten en vruchten altijd zwakker dan later in de teelt, omdat het gewas nog jong is. Maar nu, met name door het donkere weer in de eerste twee maanden, denken telers dat het gewas en de vruchten nog zwakker zijn en dus vatbaarder voor steeltjesrot. Vervolgens kunnen oogstkarren en sorteersystemen een besmettingsbron zijn. Goede hygiëne en schoon houden van deze apparatuur is daarom belangrijk.Staartjes
Ook de bekende staartjes onderop de vrucht geven nogal eens problemen in het afzetkanaal. De staartjes breken af in de verwerking van de paprika’s. Vervolgens in de doos beginnen de paprika’s op de wonden te rotten. Telers vermoeden dat bepaalde paprikarassen meer last hebben van staartjes. Ook door de temperatuur te koud te houden aan het begin van de teelt, tijdens de bloei, heeft invloed op hoe groot het staartje uitgroeit. Telers geven ook aan dat naar mate de bedrijven groter worden er minder aandacht is om in een vroeg stadium de staartjes met de hand van de jonge vruchten af te breken.In verschillende landelijke commissies van LTO Groeiservice komen deze onderwerpen aan bod. Om onderling te bespreken hoe telers hier, in een vroeg stadium, op in kunnen spelen.
Bron: Martin Keijzer, gewasmanager paprika, LTO Groeiservice