Eerste krulandijvie is resultaat van veel warmte en veel werk
Dirk Declercq teelt al vijftien jaar krulandijvie. Hij leerde de stiel van zijn vader Germain Declercq die een kwarteeuw geleden met vallen en opstaan aan deze teelt begon. Krulandijvie is immers een zeer moeilijke teelt vooral omdat de fijne blaadjes bijzonder gevoelig zijn voor ziektes en/of beschadiging. De plantjes voor de vrijdag aangevoerde krulandijvie, werden in januari aangeplant. De kostprijs voor deze plantjes ligt stukken hoger dan voor klassieke serresla. De serre werd goed gestookt, de temperatuur ging nooit onder de vijftien graden. Dit werkt enorm kostprijsverhogend, en samen met het feit dat de teelt een hoog risico vertoont, zorgt dit ervoor dat in West-Vlaanderen slechts zo’n 15 telers zich hierop toeleggen. Ongeveer een week voor aanvoer, worden de planten opgebonden met een elastiek zodat het midden mooi geel verkleurt en een zeer fijn, licht gekleurd blaadje oplevert dat vooral in restaurants gegeerd wordt. Zowel het opbinden, als het oogsten als het marktklaar maken, vereist veel handenarbeid. Alle geoogste andijvie gaat nog eens door de handen van vader of zoon, dit om de kwaliteit te bekijken en te wegen. De sortering bij krulandijvie gebeurt naar kwaliteit, gewicht, gebleektheid en krulvorm.
De aanvoer van kropsla en andere slasoorten komt nu op kruissnelheid. De komende weken verwacht de REO Veiling meer dan 4 miljoen kroppen serresla per week.
Voor meer info kan u terecht bij Lut De Bruyne, marketing- en communicatieverantwoordelijke.
E-mail: [email protected], gsm: 0032 473 993753