Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste krulandijvie is resultaat van veel warmte en veel werk

Vrijdag 27 maart werd op de REO Veiling de eerste krulandijvie aangevoerd. De prijs voor dit bijzonder lekker en slankmakend product viel op vrijdag tegen, op maandag ging de prijs gelukkig omhoog, een aantal handelaars zien dit product immers graag komen. Krulandijvie telen is specialistenwerk en vereist veel warmte en veel handenarbeid. De Paasperiode komt eraan, dit betekent dat de aanvoer van sla in al zijn vormen op kruissnelheid zal komen.



Dirk Declercq teelt al vijftien jaar krulandijvie. Hij leerde de stiel van zijn vader Germain Declercq die een kwarteeuw geleden met vallen en opstaan aan deze teelt begon. Krulandijvie is immers een zeer moeilijke teelt vooral omdat de fijne blaadjes bijzonder gevoelig zijn voor ziektes en/of beschadiging. De plantjes voor de vrijdag aangevoerde krulandijvie, werden in januari aangeplant. De kostprijs voor deze plantjes ligt stukken hoger dan voor klassieke serresla. De serre werd goed gestookt, de temperatuur ging nooit onder de vijftien graden. Dit werkt enorm kostprijsverhogend, en samen met het feit dat de teelt een hoog risico vertoont, zorgt dit ervoor dat in West-Vlaanderen slechts zo’n 15 telers zich hierop toeleggen. Ongeveer een week voor aanvoer, worden de planten opgebonden met een elastiek zodat het midden mooi geel verkleurt en een zeer fijn, licht gekleurd blaadje oplevert dat vooral in restaurants gegeerd wordt. Zowel het opbinden, als het oogsten als het marktklaar maken, vereist veel handenarbeid. Alle geoogste andijvie gaat nog eens door de handen van vader of zoon, dit om de kwaliteit te bekijken en te wegen. De sortering bij krulandijvie gebeurt naar kwaliteit, gewicht, gebleektheid en krulvorm.

De aanvoer van kropsla en andere slasoorten komt nu op kruissnelheid. De komende weken verwacht de REO Veiling meer dan 4 miljoen kroppen serresla per week.

Voor meer info kan u terecht bij Lut De Bruyne, marketing- en communicatieverantwoordelijke.

E-mail: [email protected], gsm: 0032 473 993753
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer