Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rapport 'Prijsvorming glastuinbouw' van het LEI

Marge op glasgroenten verschuift van producent naar grootwinkelbedrijf

De marge op glasgroenten is tussen 1990 en 2008 steeds meer bij het grootwinkelbedrijf en steeds minder bij de producent komen te liggen. Dat blijkt uit het rapport 'Prijsvorming glastuinbouw' van het LEI, het Landbouw Economisch Instituut van de Universiteit Wageningen.

De vraag is of en hoe de prijsvorming in het voordeel van de tuinders ingericht kan worden, rekening houdend met andere belanghebbenden, zoals de consumenten. Sinds 15 jaar wordt gesproken over aanbodbundeling om tegenwicht te bieden aan de concentratie in het grootwinkelbedrijf. Een voorbeeld van aanbodbundeling is de oprichting in 1996 van The Greenery. Het probleem hierbij is dat er nog te veel individuele spelers in de branche zijn die meegaan in de prijsdruk van de supermarktorganisaties.

Ook binnen de andere versgroepen brood, zuivel, vis en vlees heeft een 'shake-out' plaatsgevonden, waardoor er minder leveranciers over zijn. Dit is echter niet per se een ongezonde ontwikkeling. De concentratie is ook het gevolg van de verdere professionalisering van de gehele versketen, van toegenomen kwaliteitseisen aan de bron en hogere eisen aan logistiek en versheid. Het brutowinstpercentage van de winkel bedraagt bij agf 25%. Bij vlees is dat 35%, bij vis 35 à 40%, bij zuivel 25% en bij brood 20%.

Bron: Food Personality
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer