Jan van der Zee (rechts) en Ale Sybesma, teeltverantwoordelijken bij A.C. Hartman, verwachten dat Roxanna op hete zomerdagen nog beter tot zijn recht komt.
In 2007 deed Hartman de eerste ervaringen met Roxanna op. In alle afdelingen werd het hele seizoen een proef naast het concurrentras gezet."We hebben de vruchten geteld en noteerden een verschil van 4 tot 9 vruchten per vierkante meter. Toen was het snel bekeken. Zeker omdat Roxanna ook in de houdbaarheidsproeven liet zien niet voor het concurrentras onder te doen. Na 10 dagen waren ze nog steeds super."
Veel komkommers
In 2008 werd voor de zomer- en hersftteelten dan ook volledig ingezet op Roxanna. Vanaf het begin van de teelten ging dat prima. "Je kunt wel het beste met een snelle plant beginnen. Roxanna komt relatief laat op gang maar geeft vervolgens in korte tijd veel komkommers." Om zijn verhaal te ondersteunen haalt Van der Zee een productie-overzicht tevoorschijn,waarin Roxanna wordt vergeleken hét concurrentras. "Kijk hier maar. Toen het andere ras al 3 stuks had gegeven moest Roxanna nog bijna beginnen. Maar in de weken erna liep Roxanna snel uit. Omdat wij met relatief korte teelten werken is dat voor ons ideaal. Onze afnemer wil het liefstniet te zware komkommers en met Roxanna kunnen we daar perfect op inspelen. Vorig jaar hadden we een heel constant vruchtgewicht van rond de 430 gram."
Door de groeikracht van Roxanna is het belangrijk tempo in de teelt te houden,
dat kan Van der Zee niet genoeg benadrukken. "De eerste vruchten hielden we aan op het vierde oksel. Tot de draad hebben we overal 1 vrucht aangehouden en bij de laatste drie gingen we naar 2 per oksel. Een groeibuis tussen het gewas is naar mijn mening een must en ook aan het einde van de teelt heeft het gewas nog veel energie. Als je daarmee om kunt gaan en de met kracht om kunt zetten in productie heb je een topras." De gehele teelt staat dan ook in het teken van een generatievesturing. "Dat is ook de reden dat we op perliet telen. Dat heeft in de basis al een generatieve invloed. Verder kiezen we voor een relatief hoge EC en laten we de temperatuur bij mooi weer goed oplopen. Dan jakkeren we er flink overheen. Op die manier voorkomen we ook het ontstaan van snotneuzen, een probleem waar Roxanna anders wel last van kan hebben."
Gezond gewas
Water geeft Van der Zee vooral oplicht. "We doen dat vrij ruim want véél komkommers hebben véél water nodig. Bij zware belasting geven we op de piekmomenten ongeveer 4 keer de straling. De kleur blijft hierbij overigens mooi groen, terwijl het concurrentras af en toe wel eens wat chlorotisch wilde worden." Mycosphaerella trof Van der Zee niet aan in zijn teelt. "Het gewas is goed gezond gebleven. De meeldauw was goed in de hand te houden en ook van Botrytis hadden we weinig last."Ook qua arbeid biedt Roxanna voordelen, vervolgt Van der Zee. "Op het moment dat de stamvruchten weg waren hebben we 1 rondje gemaakt om het blad weg te halen maar verder was er geen bijzonder gewaswerk nodig.Wat wel wat extra werk oplevert is het weghalen van wat rommel van de scheutjes, aan het begin van de teelt.Door de kracht van het ras ontstaat er wat waterschot en heeft het kans in de groei te schieten. Oogsten doen we 5 of6 keer in de week. Een zevende keer is bij dit ras niet nodig.”
Nog meer potentie
In week 13 gaan de eerste planten Roxanna weer de kas in. In verschillende fases zal het ras dan tot half augustus geplant gaan worden. Samen met een aantal andere kassen kan Hartman daardoor tot laat in de herfst topkwaliteit leveren. "Vorig seizoen ontvingen we zelfs een spontaan compliment vanwege de goede kwaliteit.” Ook teelttechnisch zijn de verwachtingen voor het komende seizoen weer hoog. "Vorig jaar hebben we daar nog weinig van kunnen zien maar op echt hete dagen denk ik dat Roxanna nog veel beter tot zijn recht komt. Dan gaan er grote verschillen met andere rassen ontstaan.""Ook ons vorige ras was een topper", besluit Van der Zee. "Maar in vele opzichten is Roxanna toch de meerdere. Eigenlijk adviseren we collega’s liever om maar geen Roxanna te telen. Haha, het ras is zó productief, wanneer het massaal geteeld gaat worden komen er veel te veel komkommers op de markt."
Bron: Seeds & Services Komkommer, Rijk Zwaan