Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UV-belichting in slateelt bevordert carotenoïden

Tholen- Als de slateelt in de winter wordt blootgesteld aan het juiste type ultraviolet licht, kan het niveau van nuttige voedingstoffen zoals carotenoïde stijgen, volgens een studie van het Agricultural Research Service (ARS). Carotenoïden zijn antioxidanten die cellen en weefsels beschermen tegen schade veroorzaakt door de in de natuur voorkomende vrije radicalen in het lichaam. Consequent eten van carotenoïden, kan bijdragen tot het verminderen van oogziektes als staar en blinde vlekken.

De studie werd uitgevoerd door Caldwell en Britz van de ARS Beltsville Human Nutrition Research Center in Beltsville. In het veld maken planten heilzame chemische verbindingen om zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van UV-straling. UV belichting zorgde voor sterk verhoogde carotenoïdengehaltes en chlorofyl concentraties van de groene sla. Interessant is dat een beduidend hoger niveau van andere fenolhoudende fytochemicaliën zijn geproduceerd in het blad van rode sla, in vergelijking met groene sla onder dezelfde UV-behandeling.

Gerelateerde artikelen → Zie meer