Duitser vervoert komkommers in kas per expresse
Tien dagen geleden is de oogst begonnen. Zelfs zondag's wordt geoogst. Welke winkels dagelijks beleverd worden weet Grit Vogt niet. Omdat het product naar de grote ketens gaat, "Naar het Rewe distributie centrum in Grossbeeren, bijvoorbeeld", zegt Vogt. Maar een winkel heeft gegarandeerd komkommers uit Felgentreu.
Tot de herfst wordt zeven dagen per week geoogst. De werknemers plaatsen hun kisten op de komkommerexpress. Die brengt de komkommers van uit de kas naar de verpakkingsafdeling. Voordat de vruchten uit de plastic kisten in kartonnen dozen belanden, komen de vruchten eerst in een rode kast. Dit is een weegschaal met fotocellen. Daar worden de komkommers gesorteerd op lengte en gewicht. Vanuit de weegschaal worden de vruchten met de onderling verschillende gewichtsklassen automatisch naar de bijbehorende afraap tafels vervoerd. 18 000 stuks kan de waag er in een uur sorteren. Dan zijn er nog 20 mensen nodig om de komkommers van de tafels in kartonnen dozen te verpakken.
Op dit moment wegen de meeste 300 tot 350 gram, waarvoor dezelfde prijs telt. Daarom zal aan een komkommer, al weegt hij 348 gram, de voorkeur gegeven worden om door te groeien totdat de volgende duurdere gewichtsklasse is bereikt. "Het gewicht kunnen de werknemers al goed schatten. Ingewikkelder is het om te weten wanneer een komkommer uitgegroeid is, dus niet meer groeit ", aldus Grit