
Rop Petit en Stephan Dingemans
"Ik liep al langer met het idee om iets anders te gaan doen met de teelt", vertelt Stephan Dingemans. "Tuinbouw in Nederland kan bijna niet meer. Met de huidige kosten van 100 euro per vierkante meter kun je geen tomaten en paprika's telen. Dan zoek je naar opties met bijvoorbeeld dubbel grondgebruik. Toen het Improvement Cente met de visproeven kwam, werd ik enthousiast en heb ik besloten met een eigen proef te starten." Energiedeskundige Rop Petit werd geënthousiasmeerd door de plannen van Stephan en zo werd 'Vigour Fishion' geboren. Rop is verantwoordelijk voor de marketing en sales, terwijl Stephan als 'praktijkman' de teelt en techniek voor zijn rekening neemt. VOF Dingemans – Vierpolders is het paprikateeltbedrijf waar de combinatieteelt in praktijk wordt gebracht.

"Ik wist al gelijk dat ik – in tegenstelling tot de proeven in het Improvement Centre – geen vissen onder m'n gewas wilde hebben. Als de nachttemperatuur in de tomaten bijvoorbeeld 16°C moet zijn, ga je dat niet halen met zo'n bak water met een temperatuur van 28°C eronder. Dan hou je het vocht in de kas", vertelt Stephan. "Daarom zijn we proeven gestart in achtereenvolgens twee mestbakken, twee quarantainebakken en nu in acht bakken van totaal 30 kuub water."

De vorige proef
Aan het project – dat op een EU-subsidie kon rekenen – was Stolze Installatietechniek verantwoordelijk voor de meet- en regeltechniek, leverde Fleuren en Nooijen het viskweeksysteem, kwam de pootvis van Til-Aqua en was het projectmanagement in handen van VEK Adviesgroep. Om de proeven op deze wijze te realiseren, waren de nodige uurtjes nodig. "In de tuinbouw delen we bepaalde kennis, maar in de vissenteelt houdt ieder de kennis voor zichzelf. Het was heel lastig om daar tussen te komen. Ik denk dat we maar liefst 75% van de kennis van internet hebben gehaald. De meeste kennis hebben we gehaald uit onze contacten in de Verenigde Staten en Israël", vertelt Stephan. "Uiteindelijk is het natuurlijk ook de bedoeling dat er vanuit de vissen weer kennis terugkomt in de tuinbouw."

Ogenschijnlijk zien de bakken in de kas er simpel uit, maar het systeem wat er achter zit is ingenieus. Door middel van tuinbouwtechnieken is een uniek – volledig geautomatiseerd - concept gerealiseerd. Door middel van temperatuur- en flowsensoren wordt het energieverbruik gemeten. "Alles is geautomatiseerd. We hebben het heel 'basic' neergezet met veel meet- en regelapparatuur. Elke bak heeft z'n eigen noodzuurstofvoorziening. Stephan en ik gaan over drie weken naar Israël en dan houden we op een PDA'tje de stand van zaken bij", lacht Rop. "Het systeem is zo uitgerust dat het voldoende is als we er elke dag drie keer tien minuten langslopen!"

Vigour Fishion richt zich in eerste instantie op de markt van grijze tilapia's en doen er daarnaast nog rode tilapia's bij. Vanuit een pootvisje van 0,3 gram wordt de vis opgekweekt tot 550 gram, waarna de vis voor consumptie de weg naar de markt vindt. "Wij leveren slechts de vis aan. De afzet wordt door een ander geregeld. Wat dat betreft is het toch 'schoenmaker, blijf bij je leest'", vertelt Stephan. Op de vraag of hij zich nu een tilapia- of paprikakweker voelt, antwoordt hij. "Ik ben een groen-blauwe ondernemer, maar voor zo'n product moet je ook wel een beetje lijp zijn!"

Voor meer informatie:
Stephan Dingemans
Rop Petit
Vigour Fishion
Middelweg 4
3237 LJ Vierpolders
www.vigourfishion.nl