"Ja, het kan, maar een februariplanting Roxanna vraagt wel om een aangepaste teeltwijze", vervolgt Peter Aarts. "Vooral de temperatuur is een aandachtspunt. In februari hadden we een aantal koude nachten en in die oude tuin kan de temperatuur dan flink wegzakken. Zeker aangezien we geen plastic scherm hebben,
maar alleen een beweegbaar schermdoek. Als de temperatuur onder de 15° à 16°C
komt, heb je een probleem. Het gewas wordt traag en ook de vruchten vertragen.
Dan moet je overdag flink pieken om dit te compenseren. En dat lukt prima met
Roxanna. Temperaturen van 27° à 28°C zijn geen probleem voor dit ras. Maar
het beste resultaat krijg je natuurlijk als je die extremen kan voorkomen. ’s Nachts
probeerden we dan ook rond de 18°C te stoken en de etmaaltemperatuur stond ingesteld op 20°C."
Volgens Rudi Lenaers, teeltverantwoordelijke bij Peter Aarts, blijft Roxanna ook onder zware belasting goed groeien.
Op stam alleen enkelen
"Een ander belangrijk aandachtspunt is de plantbelasting. Rudi Lenaers, teeltverantwoordelijke bij Peter Aarts, geeft aan dat het noodzakelijk is tedunnen op de stam. Lenaers: "Dat is echt een zomerraskenmerk van Roxanna,
je moet zelf selectiviteit inbrengen via dunnen. Op het 6e oksel hielden we de eerste vrucht aan. Vervolgens hebben we er 3 uit laten groeien en toen eentje verwijderd. Vervolgens hebben we tot aan de rank alles laten zitten. Geen dubbelen, hoor! We brachten alles terug tot enkele vruchten per oksel. Wat je daardoor mis loopt, haal je er op de rank wel weer uit. Totaal hebben we zeker 15 stamkomkommers per plant geoogst."
"Als teler zoek je natuurlijk altijd het randje van de plantbelasting op. En bij Roxanna kan je daarin redelijk ver gaan. Want dit ras blijft namelijk ook onder zware belasting
goed groeien. En de kwaliteit? Die was prima, ook op de ranken. Het viel me op dat Roxanna weinig lengteverschil geeft tussen stam- en rankkomkommers." Peter Aarts kiest volgend jaar in een vroege planting zeker weer voor Roxanna. Weer in de oude kas, maar dan wel met plantdatum 1 maart.
Bron: Komkommerspecial Rijk Zwijn