Arvento-areaal stijgt van 35 naar 140 hectare
Wat de rassen betreft, zien we nu toch een move naar het ras Arvento RZ. Waren er afgelopen seizoen nog maar 35 ha, komend seizoen zijn het er al gauw 140 ha. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee, en we willen de Arvento telers dan ook middels deze teelttips een stukje ondersteuning meegeven. U heeft waarschijnlijk ook de uitnodiging per e-mail ontvangen voor een bijeenkomst op 7 januari om met elkaar van gedachten te wisselen over de teelt van Arvento. Het areaal Elanto RZ is iets verder afgenomen. Wie voor Elanto kiest, heeft meestal een goede een op een relatie met 'n afnemer. De teelttips welke dit jaar geschreven zullen worden, hebben dan ook hoofdzakelijk betrekking op Arvento.
Waarschijnlijk is er bij de start van de teelt de mat volgedruppeld met en ec van minimaal 3.5, is de kas voldoende opgewarmd en staan de planten er wel of nog niet in. Voor de inmiddels geplante bedrijven is het weer even afwachten op welk blad de eerste tros zit. Zit deze zo laag, en heeft men voor de kerst bloei, dan kan men overwegen deze te verwijderen. Daarna is het niet meer ter discussie en blijft de tros gewoon zitten, ook al zit deze op het 6e blad. Generatief sturen is bij Arvento het woord waar het om draait, alhoewel ik me inmiddels afvraag of er nog rassen zijn waar men dit niet hoeft te doen.
Sinds de tomaten geënt worden is een generatieve sturing onontbeerlijk. We moeten al gauw zorgen voor een sterke tros, dus gaan we met de ochtend omlaag, we brengen snelheid in de middag en durven hierin makkelijk naar de 26 C te gaan en brengen nog meer generativiteit in de plant door in de vooravond met de temperatuur te zakken naar soms wel 15C. bij dit weertype en nog geen tros in de bek is een etmaal van 19 in beeld, zijn we wat verder dan is 18 C al weer gauw het streven. Dit lijkt misschien laag, maar met de juiste verdeling over het etmaal realiseert men de beste sturing van assimilaten. Kracht in de ochtend, snelheid in de middag en grofheid in de avond.
Bron: Teelttip Losse tomaten, Rijk Zwaan