Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LTO Glaskracht in actie

De strijd voor eerlijke gasprijzen

Vanaf begin augustus is de daling van de gasprijs achter gebleven bij de daling van de olieprijs. Niet alleen glastuinbouwbedrijven betalen een te hoge prijs, maar ook andere bedrijven en uiteindelijk ook consumenten. LTO Glaskracht heeft over het achterblijven van de gasprijsdaling een groot aantal acties ondernomen. In dit artikel zijn deze acties nader beschreven.

Al halverwege augustus heeft LTO Glaskracht aan de bel getrokken bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Omdat de recente prijsontwikkeling vergelijkbaar is met de gezamenlijke klacht uit 2006 van glastuinbouw, metaalindustrie en de consumentenbond, is er geen nieuwe klacht ingediend. De klacht uit 2006 moet deze maand leiden tot een uitspraak van de NMa.

Vingers branden

In de tweede helft van augustus zijn ook de ministers Verburg van LNV en Van der Hoeven van Economische Zaken geïnformeerd over de merkwaardige ontwikkeling van de gasprijs. Zo ook verschillende Tweede Kamerleden. Opvallend is dat de constatering leidt tot veel gefronste wenkbrauwen, maar geen van de ministers en Kamerleden wil aan dit onderwerp hun vingers branden. Dit was voor LTO Glaskracht aanleiding om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de Nederlandse energiemarkt. De onderzoeksresultaten zijn eind september gepresenteerd en hielden in dat er geen sprake meer is van een koppeling tussen olieprijs en gasprijs. Dat de TTF gasmarkt, dit is de handelsplaats voor aardgas in Nederland, de prijs bepaalt. Dat Gasterra (voorheen Gasunie) op de TTF een wel erg dominante partij is. Dat het leidingenstelsel voor aardgas in Noordwest Europa een goede marktwerking belemmert en dat het tot stand komen van de gasprijs onvoldoende transparant is.

Minister gaf geen krimp

Minister Van der Hoeven liet in een reactie weten dat de TTF gasmarkt steeds beter werkt. Dat de Gaswet in 2010 gaat worden gewijzigd en de minister geen reden ziet om nu in te grijpen. Op basis van dit antwoord heeft LTO Glaskracht de Tweede Kamer gevraagd om de minister aan te zetten tot actie voor een eerlijke gasprijs. Aanvankelijk leidde dit tot het stellen van vragen door de Tweede Kamer aan de minister. Minister Van der Hoeven gaf echter geen krimp. Uiteindelijk heeft de Tweede Kamer eind oktober een motie aangenomen waarin de minister wordt gevraagd om onderzoek te doen naar de in relatie tot de olieprijs, te hoge gasprijs en de bevindingen voor 1 januari te presenteren.

Coalities

Ondertussen is ook Eurocommissaris Kroes gevraagd om aandacht te besteden aan dit onderwerp. Zij heeft echter laten weten dit te beschouwen als een louter Nederlandse aangelegenheid en dus een zaak voor de NMa.

Geprobeerd is coalities te sluiten met andere organisaties binnen het bedrijfsleven en met de Consumentenbond. Het bedrijfsleven buiten de glastuinbouw bleek echter in staat om de hoge energiekosten door te kunnen berekenen in hun productprijzen. De Consumentenbond geeft tot nu toe prioriteit aan andere onderwerpen waarbij consumenten worden gedupeerd. Ondertussen is de olieprijs gedaald naar een niveau van rond de $ 60,- en de gasprijs naar een niveau van 27 cent. Bedrijven en consumenten betalen daarmee nog steeds 4 á 5 cent teveel per m³ aardgas.

Bron: Het Hele Westland

Publicatiedatum: