Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomatenkwekerij A&W Tas

Agricolle creëert ruimte voor Macrolophus

Op de totaal 6 ha grote kwekerij aan de Knibbelweg 62 worden diverse rassen tomaten, onder andere Santina's en Savantes tomaten, gekweekt. In de semi-gesloten kas staan grove trostomaten (Briljant) op 0,6 ha. Vanaf oktober 2007 wordt Agricolle als correctiemiddel ingezet én met positief resultaat.

Herbert Stolker, teeltmanager bij A&W Tas aan de Knibbelweg te Zevenhuizen, heeft tijd vrijgemaakt om over zijn praktijkervaringen met Agricolle te vertellen. "Witte vlieg is en blijft een vervelende plaag. Door het uitscheiden van honingdauw biedt het een bodem voor het ontstaan van schimmel (roetdauw), waardoor het gewas vervuilt raakt en de vruchten onverkoopbaar worden", licht Herbert toe. "Het is dus prioriteit de druk van de witte vlieg zo laag mogelijk te houden. Door zo schoon mogelijk de teelt op te starten beperk je de plaag al enigszins en gezien de resistentie van de witte vlieg tegen vele chemische bestrijdingsmiddelen is een biologische bestrijding gewenst."

Wim van der Meer, gewasbeschermingspecialist bij Horticoop, geeft aan erg blij te zijn met de werking en de resultaten, die het gebruik van Agricolle opleveren. "Agricolle is een puur correctiemiddel en een contactmiddel. Het doodt de larve van de witte vlieg, zodat de druk laag blijft en waardoor de uitgezette Macrolophus (roofwants) juist de kans krijgt te ontwikkelen. Agricolle is het best te omschrijven als een tijdelijke vloeibare vangplaat. De insecten worden hierdoor gefixeerd en worden min of meer door verstikking gedood." Volgens Wim is de ruimte die Agricolle biedt aan de roofwants van belang om een goede populatie van de Macrolophus te kunnen opbouwen. Agricolle hoeft niet in de gewasbeschermingskast te worden bewaard.

Gevestigde orde

Bij controle van het gewas in de kas is het resultaat van Agricolle duidelijk zichtbaar. Er zijn dode witte vlieglarve zichtbaar en de Macrolophus is duidelijk aanwezig, zowel nimfen als adults. "Vanaf oktober 2007 zijn we hier gestart met de Agricolle", aldus Herbert. "En tot op heden zijn we dik tevreden. De ergste druk van de witte vlieg is achter de rug en de Macrolophus is gevestigd en heeft de bestrijding nu in handen."

Wim benadrukt het belang van het raken van de witte vlieg met Agricolle. "In het begin van de avond of tijdens de ochtenduren is de witte vlieg wat minder actief en dus beter te raken. De juiste spuitdruk en de juiste spuithoek zijn heel belangrijk om de volledige bedekking van het oppervlak te behalen”, benadrukt Wim. "Verder geven wij het advies Agricolle nooit te mengen met andere middelen en zeker niet met Turex of een uitvloeier. Inmiddels is duidelijk geworden dat met een Ph tussen de 5 en de 7,8 het beste resultaat te behalen is."

Agricolle is een product met een fysieke werking tegen plaaginsecten onder andere: witte vlieg (alle stadia), spint (alle stadia), diverse soorten bladluis, schild en wolluis
en de perenbladvlo (alle stadia). Als positieve bijwerking heeft het een bestrijding tegen schimmels zoals echte meeldauw. Door de unieke samenstelling kan er geen resistentie plaatsvinden. De insecten worden gefixeerd op de ondergrond en verhongeren of verstikken.

Bron: HortiScope
Publicatiedatum: