Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark van Nieuwkerk uit 's-Gravenzande:

"Onze grond is erg geschikt voor de snijbonen- en peperteelt"

Tholen – Op de 's-Gravenzandse zandgronden van kwekerij J.M. Van Nieuwkerk worden al jarenlang radijs, snijbonen en pepers geteeld. De bonen zijn sinds de eerste week van juli de kas uit en inmiddels zijn de medewerkers druk met het oogsten van de pepers. "We hebben een kleine teelt en kunnen daardoor geen teelten inzetten die hoog groeien. De peperteelt doet het, mede door de ligging vlakbij de kust, op deze grond erg goed", vertelt bedrijfsleider Marc van Nieuwkerk. "We zien een kustverbreding hier dan ook absoluut niet zitten!"


Marc van Nieuwkerk (rechts) met zijn team en links de plantenleverancier

Het snijbonenseizoen in de kas duurt van april tot begin juli. "Ook de snijbonen telen we vrij laag", vertelt Marc. Over de kwaliteit van de bonen in het afgelopen seizoen was Marc erg tevreden. "Maar de prijs was slecht. Er werden enorm veel bonen aangevoerd uit Marokko en die zaten onze bonen in de weg!" Vorig jaar had de teler een proef staan met mini-komkommers en courgettes. "De teelt gaat steeds meer naar biologisch toe en als je biologisch wilt telen, moet je ook veel rouleren van teelt. Daarom heb ik de teelten op proef gehad, maar dat verliep moeizaam. Je moet het namelijk wel allemaal kunnen 'handlen'.



Inmiddels is de teler druk in de oogst van de pepers. Ook met de prijs van de pepers is het niet best. De grootste consumenten van pepers in Nederland blijven toch de Turken, Marokkanen en Surinamers. En die zijn in de zomer allemaal op vakantie", zegt Marc van Nieuwkerk. "Traditioneel loopt daarom de prijs van de pepers in de zomer terug. De rode pepers zijn nu net zo duur als de groene, maar eigenlijk zouden de rode veel duurder moeten zijn omdat ze langer aan de struik hangen."



Afwisselend teelt Marc groene en rode pepers. De planten worden geleverd door Combinations. "We telen het ras 'fireflame'. Die kun je goed rood laten worden, maar in principe telen we prijsafhankelijk", vertelt Marc. De afzet van de teler verloopt via Valstar. "Valstar is groot in pepers en is hier in de buurt. Onze samenwerking bevalt goed."



Voor meer informatie:
Marc van Nieuwkerk
Kwekerij J.M. Van Nieuwkerk
Monsterseweg 22
2691 JG 's-Gravenzande
Mob: 06-22640005

Gerelateerde artikelen → Zie meer