Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We zien weinig abortie en we berekenen vooraf wat we kunnen produceren"

Komprima: nieuw kwaliteitsmerk in de komkommerteelt

Sinds afgelopen voorjaar bestaat het komkommermerk Komprima. Komprima is opgericht door drie komkommertelers in samenwerking met The Greenery. De drie
Komprima-telers kozen voor het meeldauwresistente hogedraadteeltras Amazone van De Ruiter Seeds. NewSeeds in gesprek met de Komprima telers over de teelt, het product en de afzet.Komprima is een kwalitatief goede, betrouwbare komkommer die voldoet aan de eisen van de afnemer. Komprima is een komkommer die afkomstig is uit de hogedraadteelt. De reden om daarvoor te kiezen is dat hogedraad komkommers uniform van kwaliteit, zeer goed houdbaar en knapperig zijn. Floris van der Linden: "Ons streven is om met onze komkommer volledig te voorzien in de behoeften van de consument. We werken nu al met een meeldauwresistent ras en op termijn willen we alleen nog maar meeldauwresistente rassen telen, zodat we een fungicide onbespoten product kunnen leveren. Wat betreft de insecticide -bestrijding streven we ernaar om alleen met biologische bestrijders en bestrijdingsmiddelen te werken. Ons product staat voor kwaliteit, versheid, uniformiteit en duurzaamheid."

Wat is voor jullie een reden geweest om een dergelijk initiatief te nemen?

"Wij geloven dat juist nu de markt vraagt om een kwalitatief goed en betrouwbaar product. Op dit moment is het aanbod divers en de kwaliteit niet constant. De koper van onze komkommers moet blind kunnen vertrouwen op de kwaliteit. Het is vergelijkbaar met het oude principe: veilen op naam. Dit initiatief is een samenwerkingsverband tussen 3 telers die van elkaar weten dat ze 100% commitment hebben. Samen vertegenwoordigen we ongeveer 10 hectare komkommers. We hebben een gezamenlijk doel en handhaven daarom ook strikt dezelfde hoge eisen waaraan ons product moet voldoen. Ook denken wij dat de komkommermarkt er nu meer rijp voor is dan in het verleden. De vraag naar een onderscheidend product in de komkommermarkt is nog nooit zo groot geweest. Daarnaast zijn er ook de juiste rassen gekomen waarmee we dit ook kunnen realiseren."


Wat willen jullie de handel en consument duidelijk maken?

"Als eerste dat wij een betrouwbare partner zijn voor een koper. Wij gaan op termijn een eigen, vaste groep klanten bedienen. Ook willen we continue in gesprek blijven met onze klanten om zo nog specifieker in hun behoeften te kunnen voorzien. Dan moet je denken aan het leveren van toegevoegde waarde aan onze afnemers in de vorm van het type fust (bijvoorbeeld de exclusieve Komprima-doos), de belading en eventuele verpakking of barcode. Op deze manier creëren we een meerwaarde voor beide partijen." Er is voornamelijk voor Amazone gekozen vanwege het niet-selectief zijn van dit ras. In de hogedraadteelt zorgt dit voor weinig abortie en worden de
komkommers niet snel te zwaar. Amazone werkt altijd aan meerdere vruchten tegelijkertijd. Daarnaast is de meeldauwresistentie een pré. Floris over zijn Amazone teelt: "We hebben aan de stam setjes van twee laten zitten. Daar kregen we donker weer op, waardoor we al snel lichter zijn gaan snijden. Na de stamproductie
zijn we door gegaan met twee ranken en kwamen zo op een stengeldichtheid
van 2,8 stengels per vierkante meter. Daar hebben we voornamelijk om en om gedund. De productie van het ras Amazone is tot nu toe (red. week 20) goed. We produceren al vijf weken achter elkaar rond de zeven komkommers per vierkante meter per week. De productie verloopt heel constant. We zien weinig abortie en we berekenen vooraf wat we kunnen produceren."

Heb je nog een tip voor de telers die Amazone volgend voorjaar voor het eerst gaan telen?

"Dun vooral om en om aan het begin van de teelt om er selectiviteit in te brengen. Je kan zo toch voldoende snelheid houden voor voldoende bladafsplitsing. Amazone is niet selectief dus dat moet je er zelf in brengen. Voorkom zo dat je te traag moet gaan telen of te lichte komkommers moet gaan snijden."

Bron: NewSeeds, De Ruiter Seeds

Bekijk zelf de website www.komprima.com. Certificaten van de KOMPRIMA-telers: Global-GAP, UK Standard, Nature's Choice en QS.
Publicatiedatum: